liczba dłużników do sprawozdania - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 07 kwie 2014, 12:06

Witam, od 5 miesięcy zastępuję koleżankę na FA ale pierwszy raz robię sprawozdania i niewiem co wpisac w rubryce - liczba dłużników alimentacyjnych w gminie - Chodzi mi o to czy biorę pod uwagę dłużników, którzy już nie mają przyznanego FA ale mają do zwrotu jeszcze i wpłacają nam albo i nie. Czy takich też muszę doliczać? Czy tylko tych u których prowadzę jakieś postępowanie?
!Ella!

Napisano: 07 kwie 2014, 12:54

Tylko tych u których prowadzisz postępowanie
K>>>S

Napisano: 07 kwie 2014, 13:38

No własnie też tak myślałam, ale sprawdzając poprzednie sprawozdania koleżanki to miała kilku takich co nie prowadziła a była OWD, teraz się jej pytałam to powiedziała tak jak piszesz a w wyjaśnieniach znalazłam że ma być liczba dłużników dla których gmina jest OWD w rozumieniu ustawy. I nic już nie wiem :( Pomóżcie proszę bo się pogubiłam
!Ella!

Napisano: 08 kwie 2014, 12:09

może ktoś jeszcze coś dopowie?
!Ella!

Napisano: 08 kwie 2014, 14:26

Ja wykazuję wszystkich dla których jestem OWD - nawet jeżeli wierzyciel nie złozył na nowy okres św wniosku - przecież dłużnika dalej ciągnę np upomnienie tytuł ale inne różne zmiany -uważam że tez powiniem być ujęty - ale jednoznacznego wytłumaczenia nie ma.
MARTA II

Napisano: 08 kwie 2014, 14:27

u nas wpisujemy wszystkich których jesteśmy OWD
ela urzędas od lat

Napisano: 08 kwie 2014, 14:32

Marta II

Ujmujesz nawet tych, którzy mają zadłużenie powiedzmy za 3 miesiące w 2009 r. i od tego czasu wierzycielka nie składała wniosku, mało tego - nie prowadzisz postępowania wobec dłużnika i nie wiesz na dzień dzisiejszy, czy facet mieszka na terenie Twojej gminy czy nie, przecież jak nie prowadzisz postępowania to nie wiesz, czy on czasami nie mieszka od x czasu na terenie innej gminy i wtedy jesteś tylko OWW.

Ja uważam, że skoro jest to sprawozdanie kwartalne, to powinno się ujmować tylko i wyłącznie tych, wobec których prowadzone jest postępowanie. Wszelkie zadłużenia i cuda wianki dotyczą starych okresów a to, że dłużnik ma u nas dług nie znaczy, że dalej jesteśmy OWD - skoro tego nie sprawdzamy.
ki diabel

Napisano: 09 kwie 2014, 8:40

tak naprawde to program mi to generuje - ja tylko sprawdzam i ujmuje mi wszystkich o których pisałam wyżej
MARTA II

Napisano: 09 kwie 2014, 8:50

dostałam jakiś czas temu wyjaśnienia z UW w tej sprawie, w sprawozdaniu nie wykazujemy dłużników:
- przebywających w ZK
dla których ustanowiony został kurator
w stosunku do których wystąpiono do komornika o ustalenie adersu
dla których byliśmy zarówno OWD i OWW a obecnie OWW już nie jesteśmy

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem