Wiem, że to juz było, ale nie wiem jak teraz przeszukać forum. Kobieta składa na DE ma fakturę za prąd, ale licznik przedpłatowy i pokazuje umowę kompleksową, czy mogę przyznać dodatek. Koleżanka była na szkoleniu z pomocy społecznej i tam wspomniał szkolący , że na licznik przedpłatowy nie można przyznać. Ale przecież jest umowa kompleksowa.
jeżeli dana osoba spełnia definicję odbiorcy wrażliwego w myśl art. 3 pkt 13c ustawy , czyli jest osobą:
- której przyznano dodatek mieszkaniowy
- która jest stroną umowy kompleksowej lub umowy sprzedaży energii elektrycznej zawartej z przedsiębiorstwem energetycznym
- i zamieszkuje w miejscu dostarczania energii elektrycznej.
Przyznajemy, jaki niby miałby być powód odmowy w twoim przypadku???
Mało tego ustawa prawo energetyczne daje bonus dla odbiorcy wrażliwego:
Art. 6f.
1. W przypadku gdy odbiorca wrażliwy paliw gazowych lub energii elektrycznej złoży wniosek w przedsiębiorstwie energetycznym zajmującym się dystrybucją paliw gazowych lub energii elektrycznej o zainstalowanie przedpłatowego układu pomiarowo-rozliczeniowego, przedsiębiorstwo to jest obowiązane zainstalować taki układ, w terminie 21 dni od dnia otrzymania wniosku.
2. Koszty zainstalowania przedpłatowego układu pomiarowo-rozliczeniowego ponosi przedsiębiorstwo energetyczne, o którym mowa w ust. 1.