Likwidacja barier TECHNICZNYCH SOW - System Obsługi Wsparcia finansowanego ze środków PFRON - SOW

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 05 sty 2023, 14:11

Witam. Zaczęłam pracę w SOW. Wprowadziłam pierwszy wniosek w SOW- likwidacja barier technicznych. Zastanawiam się, czy zrobiłam w sposób prawidłowy. A mianowicie w rubryce termin rozpoczęcia wspisałam konkretna datę tj. 01.04.2023. Wnioski z barier są rozpatrywane u nas dopiero w maju a nawet i w czerwcu. Stąd moje pytaniem czy wpisanie tej daty kwietniowej nic nie będzie przeszkadzało przy dalszej obróbce wniosku?

ocena formalna
Kolejne pytanie, kiedy robicie ocenę formalną? Wysyłacie jakieś pisma wówczas do wnioskodawców? Ocenę merytoryczną robicie w momencie przyznawania dofinansowania? Pozdrawiam
kornelia2018
Praktykant
Od: 17 sty 2018, 18:04
Zajmuję się: pfron

Napisano: 06 sty 2023, 0:57

My nie robimy w SOWie żadnego zadania oprócz ASa. Ten system jest zbyt kulawy i niedopracowany by w nim pracować. Jak ktoś złoży w systemie to wzywamy do złożenia wersji papierowej, bo mamy opinie, że możemy zbierać tylko te dane z wniosku które wynikają z rozporządzenia, a wnioski wymyślone w sowie wymagają więcej danych niż pozwala na to rozporządzenie.

Poza tym nie odróżniają zadań z zakresu rehabilitacji dzieci i młodzieży, bo każdy wniosek wg SOWu musi być na osobę dorosłą, co jest monumentalną bzdurą.
MoKingSkills
Stażysta
Od: 07 lut 2020, 13:40
Zajmuję się: pfron

Napisano: 19 sty 2023, 15:54

A co jest nie tak z wnioskami na BT w SOW? I jak chodzi o dzieci to jest miejsce na dane podopiecznego.
Tonyku
Praktykant
Od: 19 sty 2023, 13:04
Zajmuję się: Kierownik zespołu

Napisano: 27 sty 2023, 9:25

MoKingSkills pisze:
06 sty 2023, 0:57
My nie robimy w SOWie żadnego zadania oprócz ASa. Ten system jest zbyt kulawy i niedopracowany by w nim pracować. Jak ktoś złoży w systemie to wzywamy do złożenia wersji papierowej, bo mamy opinie, że możemy zbierać tylko te dane z wniosku które wynikają z rozporządzenia, a wnioski wymyślone w sowie wymagają więcej danych niż pozwala na to rozporządzenie.

Poza tym nie odróżniają zadań z zakresu rehabilitacji dzieci i młodzieży, bo każdy wniosek wg SOWu musi być na osobę dorosłą, co jest monumentalną bzdurą.

Czy mogę prosić o przesłanie tej opinii.
My nie wprowadzamy wniosków do SOW bo nie ma na to czasu, już teraz mam ponad 500 wniosków na przedmioty i nie mogę wyjść na prostą żeby posprawdzać wszystkie papiery, a kiedy to wprowadzić do systemu? Pisaliśmy do PFRON-u w grudniu że nie będziemy tego robić ale bez odpowiedzi. Może gdyby większość powiatów postawiła na swoim to by przyniosło jakiś efekt a tak wszyscy potulnie realizują wszystkie fanaberie PFRON-u. Przecież powinno obowiązywać nas rozporządzenie a nie nakaz jakieś chorej instytucji.
MagdaPCPR
Praktykant
Od: 19 lip 2017, 12:21
Zajmuję się: rehabilitacja społeczna, Aktywny samorząd

Napisano: 27 sty 2023, 15:43

MagdaPCPR pisze:
27 sty 2023, 9:25
MoKingSkills pisze:
06 sty 2023, 0:57

Czy mogę prosić o przesłanie tej opinii.
My nie wprowadzamy wniosków do SOW bo nie ma na to czasu, już teraz mam ponad 500 wniosków na przedmioty i nie mogę wyjść na prostą żeby posprawdzać wszystkie papiery, a kiedy to wprowadzić do systemu? Pisaliśmy do PFRON-u w grudniu że nie będziemy tego robić ale bez odpowiedzi. Może gdyby większość powiatów postawiła na swoim to by przyniosło jakiś efekt a tak wszyscy potulnie realizują wszystkie fanaberie PFRON-u. Przecież powinno obowiązywać nas rozporządzenie a nie nakaz jakieś chorej instytucji.
Przyznam że część zadań realizujemy w SOW i nie jest aż tak źle. Jeśli można podzielić się tą opinią odnośnie tych danych z wniosków w SOW to chętnie przeczytam, może jednak jest coś na rzeczy i nie będziemy pchać się w kłopoty. Swoją drogą to kiedy zaczynałem pracę to taka tzw starej daty pełna kultury urzędniczka powiedziała, że nie podcina się gałęzi na której się siedzi, jakby nie było to PFRON daje kasę na zadania i tworzy zapotrzebowanie na naszą pracę (przydałoby się aby lepiej wynagradzaną), więc nie nazywałbym go chorą instytucją, ale fakt że nie wszystkie ich decyzje są trafione czy choćby potrzebne.
Tonyku
Praktykant
Od: 19 sty 2023, 13:04
Zajmuję się: Kierownik zespołu

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x