macierzyński krus, a śp - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 24 mar 2023, 12:00

wiem temat wałkowany, zdania podzielone
ale szukałam po forum i była podobno interpretacja z ministerstwa na ten temat
ma ktoś może coś takiego
bo mam wątpliwości
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 24 mar 2023, 12:53

my odmawiamy ale nie dlatego, że ma macierzyński ale ponieważ w trakcie macierzyńskiego nie może podjąć zatrudnienia czyli nie ma rezygnacji z aktywności zawodowej w celu sprawowania opieki.....
wiem, masakra :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 24 mar 2023, 14:02

spoko
ja dałam kiedyś odmowę śp, bo Pan nigdy nie pracował, nie był zarejestrowany więc nie było rezygnacji bo z czego, ale sko na to przynajmniej moje nie patrzy
jasiak
VIP

Napisano: 24 mar 2023, 14:05

Tom. pisze:
24 mar 2023, 12:53
my odmawiamy ale nie dlatego, że ma macierzyński ale ponieważ w trakcie macierzyńskiego nie może podjąć zatrudnienia czyli nie ma rezygnacji z aktywności zawodowej w celu sprawowania opieki.....
bo ja mam wątpliwość, czy wysyłać Pan ią do krus, żeby rezygnowała z macierzyńskiego
bo może nie musi, w ustawie nie widzę nic o tym, że macierzyński to przeszkoda
ale z drugiej strony pisze mi rezygnację z prowadzenia gospodarstwa o czym informuje KRUS - oni już powinni wiedzieć czy płacić
tyle że jak poczytałam na forum, to mam wątpliwości
jasiak
VIP

Napisano: 24 mar 2023, 14:25

jasiak pisze:
Tom. pisze:
bo ja mam wątpliwość, czy wysyłać Pan ią do krus, żeby rezygnowała z macierzyńskiego
ale z drugiej strony pisze mi rezygnację z prowadzenia gospodarstwa o czym informuje KRUS - oni już powinni wiedzieć czy płacić
To nie jest przeszkodą, aby jej przyznać ŚP.
Jedyne co to po wydaniu decyzji ŚP musi zgłosić ten fakt do KRUS.
Moja Pani na czas trwania postępowania adm. w sprawie wniosku na ŚP zawiesiła w KRUS macierzyński aby uniknąć nienależnie pobranego zas. macierzyńskiego z KRUS
Pozdrawiam :D
Eswuszka
Referent
Od: 27 kwie 2017, 10:54
Zajmuję się: świadczenia

Napisano: 24 mar 2023, 14:32

Eswuszka pisze:
24 mar 2023, 14:25
jasiak pisze:
Tom. pisze:
To nie jest przeszkodą, aby jej przyznać ŚP.
Jedyne co to po wydaniu decyzji ŚP musi zgłosić ten fakt do KRUS.
Moja Pani na czas trwania postępowania adm. w sprawie wniosku na ŚP zawiesiła w KRUS macierzyński aby uniknąć nienależnie pobranego zas. macierzyńskiego z KRUS
dzięki wielkie
jasiak
VIP

Napisano: 24 mar 2023, 14:36

u mnie Pani zerzygnowała z macierzyńskiego, bo chciałam jej odmówić SP. W KRUS sie dziwili,że chce uchylenia, bo twierdzili, że jak by dostała SP to oni sami uchyliliby macierzyński (oczywiście według nich należało ich powiadomić o przyznaniu SP). Nie wiem czy w każdym KRUSIE uchylają, moj nie płaci macierzyńskiego jak ktos dostanie ŚP
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 24 mar 2023, 15:00

dzięki dzięki
jasiak
VIP

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]