macierzyński po ustaniu zatrudnienia a świadczenie pielęgnacyjne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 16 sty 2014, 12:11

osoba złożyła wniosek o świadczenie pielęgnacyjne w marcu, a macierzyński był do 10 lutego. Zatrudnienie ustało we wrześniu poprzedniego roku. Chyba tego nie przemyślałam i przyznałam od miesiąca złożenia wniosku w orzecznictwie, czyli od stycznia. Patrzę na ten art. 16 w brzmieniu z roku 2011 i nie widzę żeby konkretnie macierzyński przeszkadzał w przyznaniu świadczenia pielęgnacyjnego. Może ktoś miał podobny przypadek ?
~krysia

Napisano: 16 sty 2014, 12:22

podbijam
~krysia

Napisano: 17 sty 2014, 11:52

macierzyński po ustaniu zatrudnienia nie jest przeszkodą w pobieraniu świadczenia pilęgnacyjneg, na 100% dobrze zrobiłaś. mieliśmy taki przypadek i potem na kontroli to spawdzali
~ella

Napisano: 17 sty 2014, 12:39

nam SKO utrzymało w mocy taką odmowę ponieważ rezygnować z zatrudnienia lub nie podejmować zatrudnienia może osoba zdolna do pracy a osoba na zasiłku macierzyńskim nie jest zdolna do pracy w myśl przepisów o zatrudnieniu i promocji rynku pracy
~marta

Napisano: 20 sty 2014, 9:43

też mamy taki przypadek, ktoś się może jeszcze wypowie?
~wiki

Napisano: 20 sty 2014, 9:46

dałbym odmowę
~Elmer

Napisano: 20 sty 2014, 10:52

Elmer to było w 2011r. i ja już to przyznałam, tylko teraz mnie to ponownie zastanawia. Raczej nie mogłam przyznać w ten sposób nie pytając o opinie np. na szkoleniu, ale teraz tego nie odtworzę, a nie mam żadnej informacji w notatce (czasem takie piszę dla własnego bezpieczeństwa). Przepis na tamten czas nie wykluczł prawa do swiadczenia piel. przy macierzyńskim po ustaniu zatrudnienia i chyba tylko to mam na swoją obronę. Jak myślisz zadziała ?
~krysia

Napisano: 20 sty 2014, 10:56

zależy na kogo trafisz w czasie ewentualnej kontroli
~Elmer

Napisano: 20 sty 2014, 11:05

No to co teraz byś zrobił? żądać zwrotu?, na jakiej podstawie, kobieta nie zataiła tego macierzyńskiego.
~krysia

Napisano: 20 sty 2014, 11:08

nic bym nie robił
~Elmer

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x