majka131 - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 29 maja 2014, 11:54

Czy Wy dajecie4 wpłaty na najstarsze okresy czy bieżące???? Ja do tej pory dawałam na najstarsze, ale zastanawiam się czy po wydaniu TW nie powinno się już na te okresy gdzie były TW nie wpłacać ???

Bardzo proszę o radę, odziedziczyłam stanowisko po kolezance i ona tak robiła... Teraz byłam na szkoleniu i Mazurek mówił że np dłużnik sobie wpłaca na bieżące zeby mu odsetki nie rosły itp a jak ja zalicze na najstarsze to później sie nie zgodzi z TW?? Wyjasnijcie mi to prosze bo sie pogubiłam :(( bd bardzo wdzieczna...
majka131
Referent
Od: 02 maja 2014, 14:56
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2014, 11:56

zaliczam tak jak komornik/dłużnik/US wskaże.
Wpłaty od komornika najczęściej na bieżące. Wg mnie jest to logiczne i zgodne z prawem
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2014, 11:57

Ja robię na bieżące chyba że dostane od komornika skarbowego kase to tak jak napisze on tak księguje
eLAA:)

Napisano: 29 maja 2014, 12:01

no bo własnie komornik nie wskazuje na co.... Elmer a zawsze dajesz na bieżące? bez względu na to czy jest TW czy nie??? a zdarzyło Ci się że US nie wskazał na co?

A jeżeli ja dawałam teraz na zaległe to moge teraz zacząć sobie na bieżące???? Czy to jakis problem bedzie jeśli sobie zmienie system ?
majka131
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2014, 12:08

A czy uważacie może że zalezy to od komornika, ze jak komornik zalicza to my powinnismy tak samo? tak?
majka131
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2014, 12:20

wpłaty od komornika zaliczam na bieżące
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2014, 12:32

W związku z tym regulacja zawarta w art. 28 ust. 1 pkt 1 ustawy powinna być odczytywana w ten sposób, że w pierwszej kolejności winny podlegać zaspokojeniu należności z tytułu świadczeń z funduszu alimentacyjnego wypłaconych osobie uprawnionej na podstawie decyzji za konkretny okres świadczeniowy - do ich całkowitego zaspokojenia, tym bardziej, że ww. przepis rozpoczyna się sformułowaniem: "W okresie, w którym osoba uprawniona otrzymuje świadczenia z funduszu alimentacyjnego ...".
"W ocenie sądu przepisy ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów w sposób wystarczający wskazują na zaliczanie w pierwszej kolejności wyegzekwowanych od dłużnika alimentacyjnego kwot na konkretny okres świadczeniowy wynikający z decyzji, będącej podstawą do prowadzenia egzekucji. Nie ma zatem potrzeby do odwoływania się do zasad uregulowanych w innych aktach prawnych, czy to w Ordynacji podatkowej, czy to w Kodeksie cywilnym."
II SA/Łd 988/13 - Wyrok WSA w Łodzi
"Podobnie bez znaczenia jest okoliczność, że w okresie świadczeniowym skarżący przekazał Komornikowi kwoty udokumentowane dowodami wpłat. Kwoty te bowiem Komornik zobowiązany był przeznaczać na zaspokojenie należności wymienionych w art. 28 ustawy o pomocy według kolejności ustalonej w tym przepisie. Część tych sum trafiła wprawdzie do organu właściwego wierzyciela, który jednak uprawniony był do zaliczenia ich na poczet wcześniej powstałych zaległości skarżącego wobec funduszu alimentacyjnego, które przekraczały łączną wartość dokonanych wpłat, skoro na początku okresu świadczeniowego zaległość ta wynosiła już [...] zł (zaświadczenie Komornika z dnia [...] – k. 37 akt administracyjnych)."
IV SA/Gl 343/12 - Wyrok WSA w Gliwicach
"Sąd zwrócił także uwagę, że stosownie do art. 451 § 1 Kodeksu cywilnego dłużnik mający względem tego samego wierzyciela kilka długów tego samego rodzaju może przy spełnieniu świadczenia wskazać, który dług chce zaspokoić. Jednakże to, co przypada na poczet danego długu, wierzyciel może przede wszystkim zaliczyć na związane z tym długiem zaległe należności uboczne oraz na zalegające świadczenia główne. Zgodnie z § 3 art. 451 Kodeksu cywilnego w braku oświadczenia dłużnika lub wierzyciela spełnione świadczenie zalicza się przede wszystkim na poczet długu wymagalnego, a jeżeli jest kilka długów wymagalnych - na poczet najdawniej wymagalnego. Na przeszkodzie w zastosowaniu art. 451 Kodeksu cywilnego nie stoi art. 28 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, który adresatem normy czyni organ prowadzący postępowanie egzekucyjne i reguluje kolejność zaspokojenia roszczeń z kwot uzyskanych w drodze egzekucji, a nie kwestie spłaty długu do rąk własnych wierzyciela. W przypadku braku oświadczeń dłużnika, to wierzyciel jest uprawniony zaliczyć zapłacone alimenty jako zapłatę alimentów najdawniej wymagalnych."
II SA/Bd 357/13 - Wyrok WSA w Bydgoszczy

Czyli jak to mówią każdy wuj na swój strój.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x