w ostatnim tygodniu otrzymałam pismo z ZUS z którego wynika iż w okresie od 2013 r. do 2014 r. kobieta która u nas brała ZDO i podjeła umowę zlecenie. od dawna już u nas nie pobiera żadnych swiadczeń, szukam teczki a tam niespodzianka....
decyzja niedoręczona stronie prawdopodobnie w ogóle nie poszła nigdy do wysyłki....
cóż teraz zrobić
Źle się stało. ale trudno.
Ja bym wysłała teraz tą decyzję i robiła swoje, czyli wszczęła postępowanie o zwrot i wydała decyzję o zwrocie. Pani się odwoła i pewnie SKO uwali twoją decyzję.
kalka sugerujesz abym teraz wysłała tą decyzję po takim upływie czasu ?
aż się boję co z tego będzie już jestem na straconej pozycji i już mi jest słabo ...
II SA/Op 6/18, Związanie organu wydaną decyzją - Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Opolu
LEX nr 3319991 - wyrok z dnia 15 lutego 2022 r.
TEZA | aktualna
Moment skutecznego doręczenia decyzji stronie ma dwojakie znaczenie dla dalszego przebiegu postępowania administracyjnego. Po pierwsze, z tą chwilą decyzja zaczyna wiązać organ, który ją wydał i jednocześnie dopiero od tego momentu może zostać zaskarżona we właściwy sposób. Tym samym decyzja administracyjna, chociaż podpisana przez organ, który ją wydał, nie wchodzi do obrotu prawnego i nie wywołuje żadnych skutków prawnych przed jej doręczeniem lub ogłoszeniem stronie.
I OSK 753/19, Niezaistnienie decyzji w obrocie prawnym. Przedwczesność odwołania od decyzji. - Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego
LEX nr 2825341 - wyrok z dnia 5 lutego 2020 r.
TEZA | aktualna
Doręczenia nie można uznać za zgodne z art. 109 § 1 k.p.a., jeżeli nie doszło do doręczenia oryginału decyzji.
Wyrok
Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie
z dnia 6 czerwca 2018 r.
VI SA/Wa 190/18
Data zakończenia postępowania administracyjnego
TEZA aktualna
Postępowanie administracyjne kończy się wtedy, gdy decyzja ostateczna zostanie doręczona jej adresatowi.
cyt"Należy bowiem odwołać się do ugruntowanego już w orzecznictwie i doktrynie stanowiska, zgodnie z którym prawny byt decyzji na zewnątrz rozpoczyna się z chwilą jej doręczenia lub ogłoszenia i dopiero od tej chwili organ, który decyzję wydał, jest nią związany (zob. wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z 22 stycznia 1999 r., I SA 117/99, LEX nr 47962; zob. także T. Woś, Glosa do wyroku Sądu Najwyższego z 3 czerwca 1993 r., III ARN 27/93, OSP 1995, Nr 3, poz. 50). Podnosi się, że organ administracji może dowolnie i wielokrotnie zmienić treść decyzji przed jej doręczeniem lub ogłoszeniem, również wówczas, gdy decyzja została podpisana. Tym samym stwierdzić należy, że postępowanie administracyjne kończy się wtedy, gdy decyzja ostateczna zostanie doręczona jej adresatowi."
Ostatnio zmieniony 13 cze 2022, 12:29 przez OPS-RIA, łącznie zmieniany 1 raz.
@Ania12 skoro tak to ujmujesz. Możesz zawsze rozważyć czy nie dokonać tylko korekty składki i zakopać głęboko z nadzieją, że 3 kolejne lata miną szybko i bez kontroli tej teczki. Za 3 lata i tak już nie można dochodzić zwrotu.