Mam problem jak zmienić decyzję ZŁ za ZŁ - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 09 sie 2022, 13:18

Pani pobiera ZR z dodatkami na dwoje dzieci. Teraz "zgłasza" dochód za II m/c, przekracza od czerwca i wychodzi ZŁ za ZŁ. Czerwiec i lipiec wypłaty poszły oczywiście w pełnych kwotach.
Jak to ogarnąć w programie Sygnity ???
Baaardzo proszę o podpowiedź.
500sw
Starszy referent
Od: 11 cze 2019, 16:57
Zajmuję się: Sw

Napisano: 10 sie 2022, 12:40

Wprowadzić poprawnie dochód uzyskany i zrobić zmianę decyzji.
Jadwiga 79
Praktykant
Od: 27 cze 2017, 7:32
Zajmuję się: ŚR/FA/ŚW

Napisano: 12 sie 2022, 11:08

Miałam identyczną sytuację. Zrobiłam w ten sposób, że w jednej decyzji uchylałam zasiłek rodzinny wraz z dodatkami gdzie były pełne kwoty świadczenia i w tej samej decyzji od kiedy po przeliczeniu dochodu wychodziła zł za zł przyznawałam świadczenia z zastosowaniem zł za zł. Następnie za okres kiedy rodzina pobierała pełną kwotę a powinna pobierać zł za zł zrobiłam odrębną decyzję o nienależnie pobranych świadczeniach w wysokości różnicy którą rodzina pobrała a jaką powinna pobrać. Do Sygnity wprowadziłam wniosek w związku ze zmianą sytuacji dochodowej wpisując poprawny dochód i wtedy system prawidłowo utworzył decyzję zł za zł - taką kwotę jaką rodzina powinna otrzymywać. Natomiast decyzję o nienależnie pobranych robiłam z decyzji pierwotnej - w operacjach i żądanie zwrotu i jak dobrze pamiętam ręcznie wprowadzałam kwotę do zwrotu - czyli tą nadwyżkę którą rodzina otrzymała.
anna.sobon
Praktykant
Od: 04 kwie 2018, 11:31
Zajmuję się: PS/ŚW/FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x