marnotrawienie - pomoc rzeczowa
marnotrawienie - pomoc rzeczowa
dwukrotna interwencja razem z policją - informacja o marnotrawieni, wywiad potwierdzony... jak rozwiązujecie taką sytuację, tzn. nie wyobrażam sobie biegać co miesiąc z 1000 zł razem z ludźmi po sklepach, gotówki do ręki dać im nie można, chciałabym w miarę możliwości uniknąć też sytuacji, w której umowa będzie dotyczyła zakupów w jednym sklepie, ponie4waż jak doskonale wiadomo świadczenie to ma służyć poprawie warunków życia dzieci, w związku z czym może zostać spożytkowane na bardzo szeroki zakres środków oraz usług.......
Proszę o podpowiedź jak rozwiązujecie ten problemy u siebie!
proszę o pomoc!!!
Proszę o podpowiedź jak rozwiązujecie ten problemy u siebie!
proszę o pomoc!!!
Re: marnotrawienie - pomoc rzeczowa
a czy jeżeli w danym miesiącu rodzina potrzebuje np. na węgiel, to również pomoc może dotyczyc zakupu opału - pośrednio przecież to też jest nie4zbędna pomoc dla takiego dziecka, które potrzebuje przecież normalnych warunków (nawet tych fizycznych). Pamiętam jak na jakimś szkoleniu była mowa o tym, że remont pokoju dziecka np też jest formą "pomocy w wychowywaniu" bo zapewnia godne warunki do życia i nauki takiemu dziecku
U nas wydajemy bony. Na podstawie takiego bonu może osoba robić zakupy w całej gminie - sklepy spożywcze, apteki, skład opału, sklepy budowlane itp. Potem sklep wystawia fakturę na podstawie bonu na nasz ośrodek i my płacimy. Na bonie mamy zastrzeżenie, że nie można za niego kupić alkoholu i wyrobów tytoniowych.
-
- Referent
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Czy macie jakąś umowę z tymi sklepami? Czy ogłaszaliście przetarg?
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.
Nie ma żadnej umowy i nie ma przetargu. Jeżeli jakiś sklep ma wątpliwości co do Bonu to dzwoni do dyrektora Ośrodka w celu weryfikacji. Jeszcze żaden sklep nie odmówił.
czy jeśli pismo o marnotrawieniu dostajemy od GOPS i w piśmie wyraźnie jest zaznaczone, że pracownik razem z policją był i stwierdza, że środki z 500+ są przeznaczone na alkoholi i libacje, to można od razu zmienić formę wypłaty czy trzeba zlecić znowu wywiad...."będzie masło maślane"
A posiada ktoś może wzór takiej decyzji gdzie następuje zmiana z formy pieniężnej na rzeczową w tym przypadku na Bony do sklepów ???

ja właśnie będę musiała pierwszy raz zrobić formę rzeczową.
I mam pytanie, te bony skąd bierzecie? robicie sami projekt i wydruk? z pieczątkami GOPSu, kwotą itd.? bo nie mam pojęcia jak sie za to zabrać
Jesli osoba moze robić zakupy na terenie całej gminy to jak kontrolować czy np. w danym miesiącu nie rodzina nie wydała za dużo?
I mam pytanie, te bony skąd bierzecie? robicie sami projekt i wydruk? z pieczątkami GOPSu, kwotą itd.? bo nie mam pojęcia jak sie za to zabrać
Jesli osoba moze robić zakupy na terenie całej gminy to jak kontrolować czy np. w danym miesiącu nie rodzina nie wydała za dużo?
Oprócz marnotrawienie - pomoc rzeczowa - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
wnioskodawca w areszcie
Ukraina a świadczenia
zmiana
dokumenty
Opieka naprzemienna
Zapytanie 500+
Jak robicie
utrata dochodu
dziwna sytuacja
marnotrawienie
zmiany do ustawy 500 plus
przekroczenie