Matka i dziecko za granicą - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 07 lis 2024, 15:51

Hejka. Taka sprawa. Wniosek o FA złożyła matka małoletniego. Razem z dzieckiem mieszka w jednym z krajów UE. zamiar stałego pobytu, dziecko tam chodzi do szkoły itp. FA nie podlega koordynacji ale babka się upiera, że Polska ma dwustronne umowy międzynarodowe, więc ma dostać FA w Polsce i koniec kropka.
Czy ja to dobrze rozumiem: dwustronne umowy międzynarodowe to są z krajami spoza Unii Europejskiej a w ramach Unii mamy przepisy o koordynacji (którym fundusz nie podlega), więc art. 1a ust. 2 tą panią jakby obliguje do zamieszkiwania w Polsce jeśli chce pobierać fundusz?
Inaczej:
Jeśli pracuje i mieszka wraz z dzieckiem w kraju należącym do Unii, fundusz nie podlega koordynacji i umowy dwustronne o zabezpieczeniu społecznym są z krajami spoza Unii to fundusz nie przysługuje?
Może trochę zamotałam, ale zajmuje się funduszem z doskoku, koleżanka na chorobowym (i to dłuższym) a klientka będzie mnie maltretować i chcę się dobrze przygotować
asz
Stażysta
Od: 21 mar 2017, 12:52
Zajmuję się: mydło i powidło

Napisano: 07 lis 2024, 16:43

Art. 1a ust. 2 ustawy FA, Świadczenia z funduszu alimentacyjnego przysługują osobom, o których mowa w ust. 1, jeżeli zamieszkują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez okres świadczeniowy, w którym otrzymują świadczenia z funduszu alimentacyjnego, chyba że dwustronne umowy międzynarodowe o zabezpieczeniu społecznym stanowią inaczej.
Jerzyna
Stażysta
Od: 19 cze 2023, 14:53
Zajmuję się: ŚR/FA/SW

Napisano: 08 lis 2024, 8:41

No tak, ja to rozumiem. "chyba że dwustronne umowy międzynarodowe o zabezpieczeniu społecznym stanowią inaczej" - tylko właśnie kobita się tych dwustronnych umów międzynarodowych czepiła, że Polska na pewno takie ma więc jej się fundusz należy. Moim zdaniem, skoro mieszka w kraju UE a fundusz nie podlega koordynacji to nie doszukujemy się umów międzynarodowych bo one są z krajami spoza UE. Kwestia czy moje zdanie jest słuszne?
asz
Stażysta

Napisano: 08 lis 2024, 9:06

Osoby ubiegające się o przyznanie w/w świadczenia składają wnioski w gminach, właściwych ze względu na miejsce zamieszkania. Czy zamieszkuje na terenie Waszej gminy. Może sprawę powinna skierować do Sądu Okręgowego?
Jerzyna
Stażysta

Napisano: 08 lis 2024, 9:14

coś takiego znalazłam ;) w przypadku gdy wierzyciel mieszka za granicą:
Co w przypadku, gdy pozwany rodzic nie będzie płacił alimentów? W takiej sytuacji wystarczy wypełnić wniosek o wykonanie orzeczenia w sprawie zobowiązań alimentacyjnych, który następnie zanosi się go do sądu okręgowego właściwego ze względu na miejsce zamieszkania osoby ubiegającej się o wypłacenie zaległych alimentów. Do wniosku należy załączyć również:

Odpis orzeczenia sądu w sprawie przyznania alimentów.
Wyciąg z orzeczenia sporządzonego przez sąd;
Opcjonalnie: dokument, który dowodzi zaległości w wypłacaniu dziecku świadczenia.

Czy w ogóle jesteś organem właściwym do rozpatrzenia wniosku o FA :?:
Jerzyna
Stażysta

Napisano: 08 lis 2024, 9:48

O widzisz. O tej właściwości to w ogóle nie pomyślałam. Dzięki bardzo za pomoc :)
asz
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x