matka pobiera swiadczenia na dziecko, które z nią nie mieszk

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
Awatar użytkownika
Paula
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: matka pobiera swiadczenia na dziecko, które z nią nie mi

Post autor: Paula »

moim zdaniem skoro jest wyrok, który mówi, że dziecko ma być przy matce i to ona jest opiekunem, a Twój wywiad mówi zupełnie co innego to najpierw kazałabym sprawę uregulować w Sądzie.
karolina09
Podinspektor
Zajmuję się: SR, FA, SW
Kontakt:

Post autor: karolina09 »

Tak powinni uregulować. Ale co z tymi świadczeniami które pobiera. Jeśli dziecko jest z ojcem i jeszcze dodatkowo niby nie mieszka w naszej Gminie. Jescze nie mam wywiadu
karolina09
Podinspektor
Kontakt:

Ojciec jest samotny -rozwiedziony. Mieszka sam z córką i jego matka
kronos79 pisze:
karolina09 pisze:
karolina09 pisze:tak juz dałam wniosek o przeprowadzenie wywiadu. czy powinien ojciec dziecka napisac jakies pismo do nas? zeby była podstawa, dlaczego my przeprowadzamy wywiad?
ale wyrok sądowy w takim przypadku chyba trzeba zmienic prawda? bo jest wyrok o rozwodzie i miejscu pobytu i alimentach od tego ojca
1. Alimenty mają znaczenie tylko przy samotnym wychowywaniu dziecka. Jeśli ojciec dziecka jest w kolejnym związku małżeńskim, tudzież wychowuje co najmniej jedno dziecko z jego matką, to osobą samotnie wychowującą nie jest, więc alimenty bedą bez znaczenia.
2. Ustawa wyraźnie wskazuje, że liczy się fakt sprawowania rzeczywistej opieki. Tę weryfikujemy zlecając wywiad. Wyrok w tej sytuacji jest bez znaczenia.
Awatar użytkownika
Edysia185
Starszy referent
Zajmuję się: SR
Kontakt:

Post autor: Edysia185 »

Ja miałam teraz podobny przypadek, a że Pan konfliktowy to Pani, która sądownie ma przyznane alimenty i dzieci przy sobie przyszła i poprosiła o uchylenie decyzji na jedno dziecko, które teraz przeniosło się do ojca. Ona nic nie dostaje na to dziecko i ojciec też nie.
karolina09
Podinspektor
Kontakt:

Edysia185 pisze:Ja miałam teraz podobny przypadek, a że Pan konfliktowy to Pani, która sądownie ma przyznane alimenty i dzieci przy sobie przyszła i poprosiła o uchylenie decyzji na jedno dziecko, które teraz przeniosło się do ojca. Ona nic nie dostaje na to dziecko i ojciec też nie.
i żadnych NP nie robiłas?? w sensie, ze od kiedy jest u ojca?
Awatar użytkownika
Edysia185
Starszy referent
Zajmuję się: SR
Kontakt:

Post autor: Edysia185 »

Nic nie robiłam, według wyroku ona sprawuje opiekę, sama przyszła zgłosiła, że syn teraz mieszka u ojca, a że ojciec konfliktowy to chciała żeby uchylić decyzję. Co z tego, że zleciłabym wywiad itd. Wyszłoby tak jak ona mi oświadczyła, że dziekco mieszka z ojcem, ale ojciec nie ma zasądzonych alimentów więc i tak 500 nie dostanie. Bądźmy też ludźmi. No chyba, że petenci nie chcą współpracować. Jeżeli można się z kimś dogadać to ja nie widzę żadnego problemu.
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kronos79 »

karolina09 pisze:Ojciec jest samotny -rozwiedziony. Mieszka sam z córką i jego matka
W takim razie jest osobą samotnie wychowującą dziecko i aby uzyskać świadczenie musi mieć zasądzone alimenty od matki dziecka.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kronos79 »

Paula pisze:moim zdaniem skoro jest wyrok, który mówi, że dziecko ma być przy matce i to ona jest opiekunem, a Twój wywiad mówi zupełnie co innego to najpierw kazałabym sprawę uregulować w Sądzie.
Wskaż proszę podstawę prawną odmowy w sytuacji, w której ojciec zawarłby kolejny związek małżeński i to on faktycznie sprawowałby opiekę, co potwierdzi wywiad.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
ODPOWIEDZ