matka pobiera świadczenia rodzinne na córkę (jest samotna matka, ma zasadzone alimenty, ojciec płaci regularnie), jak się okazało wyjechała za granicę (podobno do pracy, nic nie zgłosiła) córka opiekuje się babcia, ojciec wystapił do sądu o ustalenie miejsca pobytu. Sąd postanowieniem udzielił zabezpieczenie w ten sposób że ustalił miejsce pobytu dziecka przy ojcu. Jak się ma to postanowienie do pobieranych świadczeń rodzinnych, z matką nie ma kontaktu, nie wiem czy pracuje legalnie czy nie. Mam kopie postanowienia które otrzymałam od kuratora sądowego, pewnie bym nic nie wiedziała że dziecka nie ma, i matki też , ale kurator przy odbieraniu dziecka potrzebował pomocy pracownika socjalnego.
no jest art. 27 ust. 2 ale jak ojciec nie ma ustalonych alimentów na dziecko od matki dziecka to zr mu nie przysługuje ... chyba, że ma żonę
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
nie ma żony, generalnie co on zrobi to mnie nie interesuje, jest z innej gminy, tylko czy ja powinnam jej na podstawie kopi posiadanego postanowienia, uchylić decyzje przyznająca świadczenia
ja w takim samym przypadku napisałam wezwanie do stawienia się i złożenia wyjaśnień w terminie.... pod rygorem wstrzymania wypłaty art. 28, nie zgłosiła się i wstrzymałam wypłatę.