A co w przypadku gdy matka ma wyrok rozwodowy według którego dziecko powinno mieszkać z nią, pan płaci alimenty a mimo to inny organ stwierdza że świadczenia należą się panu ponieważ wywiad potwierdzil że dziecko mieszka z nim... Co ma większą moc faktyczne zamieszkiwanie czy prawomocny wyrok w którym miejsce zamieszania u matkiagawa pisze: ↑25 mar 2021, 13:32Zlecić wywiad środowiskowy. Ważna informacja: jeśli sprawa toczy się w sądzie, z którym z rodziców ma mieszkać dziecko, to wstrzymujemy się z przyznaniem świadczenia do czasu wydania przez Sąd prawomocnego orzeczenia, niezależnie od tego, czy dziecko mieszka już z którymś z rodziców. Miałam taką sprawę: ojciec u nas złożył na dziecko, a matka w innej gminie pobierała. Zleciłam wywiad - dziecko mieszkało z nim. Przyznałam świadczenie, po czym po kilku miesiącach dowiedziałam się, że toczyła się sprawa w sądzie - dziecko ma być z matką, a ojciec je sobie zabrał do siebie i tak dziecko było trochę u niego, trochę u matki. Gość ma teraz nienależnie pobrane i przygotowuję tytuł wykonawczy do US.