matka pobiera w innej gminie a składa do nas ojciec na nowy okres
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW, KDR, FA, ŚR
- Kontakt:
matka pobiera w innej gminie a składa do nas ojciec na nowy okres
Co z tym jak to ugryźć?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: 500+, ustawa Za życiem
- Kontakt:
Re: matka pobiera w innej gminie a składa do nas ojciec na nowy okres
dzień dobry,
ja bym przyznała ponieważ to jest nowy okres zasiłkowy, trzeba sprawdzić i wydrukować sobie w weryfikacji - weryfikacja danych osobowych w Centralnej Bazie Beneficjentów - wchodzisz w to i rozwiń, tam wszystko pisze do kiedy ma i z jakiej gminy,
chyba, że jest rozwód i władze rodzicielką ma matka, lub opieka na przemienna wtedy musisz mieć wyrok sądu
ja bym przyznała ponieważ to jest nowy okres zasiłkowy, trzeba sprawdzić i wydrukować sobie w weryfikacji - weryfikacja danych osobowych w Centralnej Bazie Beneficjentów - wchodzisz w to i rozwiń, tam wszystko pisze do kiedy ma i z jakiej gminy,
chyba, że jest rozwód i władze rodzicielką ma matka, lub opieka na przemienna wtedy musisz mieć wyrok sądu
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny
- Kontakt:
nie przyznawac - wyjaśnic sprawe najpierw
-
- Referent
- Zajmuję się: świadczenie wychowawcze, refundacja podatku VAT
- Kontakt:
Zlecić wywiad środowiskowy. Ważna informacja: jeśli sprawa toczy się w sądzie, z którym z rodziców ma mieszkać dziecko, to wstrzymujemy się z przyznaniem świadczenia do czasu wydania przez Sąd prawomocnego orzeczenia, niezależnie od tego, czy dziecko mieszka już z którymś z rodziców. Miałam taką sprawę: ojciec u nas złożył na dziecko, a matka w innej gminie pobierała. Zleciłam wywiad - dziecko mieszkało z nim. Przyznałam świadczenie, po czym po kilku miesiącach dowiedziałam się, że toczyła się sprawa w sądzie - dziecko ma być z matką, a ojciec je sobie zabrał do siebie i tak dziecko było trochę u niego, trochę u matki. Gość ma teraz nienależnie pobrane i przygotowuję tytuł wykonawczy do US.
-
- Referent
- Kontakt:
Tylko oni są normalnie w związku małżeńskim.
-
- Referent
- Kontakt:
Czy jakieś oświadczenie załatwi sprawę?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Wszystkim po trochę :D
- Kontakt:
A co w przypadku gdy matka ma wyrok rozwodowy według którego dziecko powinno mieszkać z nią, pan płaci alimenty a mimo to inny organ stwierdza że świadczenia należą się panu ponieważ wywiad potwierdzil że dziecko mieszka z nim... Co ma większą moc faktyczne zamieszkiwanie czy prawomocny wyrok w którym miejsce zamieszania u matkiagawa pisze: 25 mar 2021, 13:32 Zlecić wywiad środowiskowy. Ważna informacja: jeśli sprawa toczy się w sądzie, z którym z rodziców ma mieszkać dziecko, to wstrzymujemy się z przyznaniem świadczenia do czasu wydania przez Sąd prawomocnego orzeczenia, niezależnie od tego, czy dziecko mieszka już z którymś z rodziców. Miałam taką sprawę: ojciec u nas złożył na dziecko, a matka w innej gminie pobierała. Zleciłam wywiad - dziecko mieszkało z nim. Przyznałam świadczenie, po czym po kilku miesiącach dowiedziałam się, że toczyła się sprawa w sądzie - dziecko ma być z matką, a ojciec je sobie zabrał do siebie i tak dziecko było trochę u niego, trochę u matki. Gość ma teraz nienależnie pobrane i przygotowuję tytuł wykonawczy do US.
-
- Referent
- Kontakt:
Pytam o sytuację w której nie sa po rozwodzie... Ktoś coś pomoże?
-
- Referent
- Kontakt:
Oprócz matka pobiera w innej gminie a składa do nas ojciec na nowy okres - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
podpowiedzcie co teraz zrobić z informacją?
Klauzula RODO
pobyt dziecka w Ośrodku
Obcokrajowiec - decyzja jest brak karty pobytu
Dziecko pełnoletnie i dziecko niepełnoletnie na jednym wniosku
Marnotrawienia świadczenia wychowawczego
jak sprawdzacie kto z wnioskodawców złożył pierwszy wniosek?
zgon świadczeniobiorcy
nie dochodzą maile z Informacją 500+
Egzekucja czy potrącanie ze świadczeń?
potrącenie z bieżących świadczeń a wszczęta egzekucja
Termin uzupełnienia wniosku - koordynacja
wykonanie przed wydaniem decyzji weryfikacji w systemie SIO MEN
empatia
Wnioski 500+ papierowe od 1 kwietnia
przekazanie wniosku