Dziewczyna pełnoletnia jest w ostatniej klasie liceum ma przyznane fa do września bo oświadczyła że będzie się uczyła. Doszły do mnie słuchy że od miesiąca marca nie chodzi już do szkoły nie podchodzi do matury jest nieklasyfikowana co zrobić płacić do sierpnia i we wrześniu wziąć oświadczenie że się nie uczy i uchylić decyzje czy jak postąpić??
Witam,
Mam podobny przypadek, ale z wywiadówki wiem, że ministerstwo nakazało nie sprawdzać obecności dzieci w szkołach w trakcie pandemii. Moja klientka wykreśla dziecko ze składu rodziny bo w szkole - mimo, że jej dziecko poszło do pracy - nie jest w stanie nic wskórać, bo szkoły zamknięte (to był maj), obiegówki nie mogli zrobić, ani nic ustalić.
Ja dostałam odpowiedź ze szkoły że dziewczyna została nieklasyfikowana i nie ukończyła klasy III Liceum czy taka informacja wystarczy do uchylenia decyzji i zwrotu pieniędzy?
To, że nie jest klasyfikowana i nie ukończyła III klasy to jeszcze nie jest podstaw. Szkoła powinna jasno określić czy jest uczniem, czy może został skreślona z listy uczniów i od kiedy. Być może będzie powtarzać tą III klasę i nadal jest uczniem