mężatka - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 17 maja 2016, 15:07

Pewna Pani złożyła u nas wniosek o świadczenie wychowawcze na 1 dziecko, do wniosku dołączyła zaświadczenie z sądu o tym, iż jest w trakcie rozwodu. Do wniosku dołączyła również pismo do GOPS w którym zwraca się o ściągniecie dokumentów od męża z którym nie utrzymuje kontaktów. W piśmie tym powołuje się na to iż uzyskała informację o takiej możliwości na infolinii ''500+'' Co z tym zrobić , czy mamy obowiązek wzywać jej męża do uzupełnienia dokumentów i wykazania dochodów??
annasm33

Napisano: 18 maja 2016, 8:31

Elmer, Tom..... wypowiedzcie się :)
OLAAA

Napisano: 18 maja 2016, 8:37

można wezwać męża w charakterze świadka ale on nie ma obowiązku dokumentów doręczyć a my nie mamy narzędzi, żeby go zdyscyplinować
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 18 maja 2016, 9:20

Problem stary jak świat - mężatki (z alimentami często, ale bez rozwodu/separacji), które rzekomo (albo faktycznie) nie utrzymują kontaktów z mężami.

wiadomo, że aby ustalić dochód rodziny musimy mieć dochody obojga rodziców. dochód męża za rok 2014 i składki można ściągnąć z empatii - ALE to nie wyczerpuje postępowania ustalania jego dochodów - w grę wchodzą przecież także dochody nieopodatkowane oraz kwestia utraty/nabycia dochodu (a także last but not least - kwestia przebywania męża za granicą). Tych ostatnich ściągnąć już ani nie mamy obowiązku (zgodnie z art. 17 ust. 1) ani nie mamy często możliwości. Sam mam przypadek gdzie mężatka złożyła wniosek na 500plus i napisała oświadczenie że nie utrzymuje kontaktów z mężem - co ewidentnie w jej rozumowaniu oznacza "jestem zwolniona z obowiązku ustalania jego dochodu (ustalcie sobie sami)". To co mogłem ściągnąć i ustalić to ustaliłem - o resztę wezwałem stronę (ją , nie jego) do uzupełnienia. Nie widzę innego sposobu - a jak "Pani infolinia" jest taka mądra, to niech podpowie jak zmusić męża do tego aby udostępnił potrzebne dokumenty/oświadczenia.
Kr..

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x