mężatka a w składzie rodziny nie ma męża tylko konkubent - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 25 sie 2017, 12:34

Paula pisze:ja się pytam o to dlaczego omijasz art 2 pkt 16 część RODZICÓW DZIECI
przecież ten Pan jest rodzicem dziecka i wg prawa/ustawy matka musi go dopisać tak samo jak wg prawa musi dopisać męża
Mąż, żona i nowy facet żony w jednej rodzinie...toż to już perwersja :mrgreen:
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 25 sie 2017, 13:05

Nie zbieram aktów urodzenia od swoich klientów więc chyba jednak wypowiedzieć się powinna osoba która przyjmowała wniosek, czy w ogóle taki akt urodzenia ma. Treść zapytania brzmiała, że matka wpisała dziecko które ma z mężem i dziecko które ma z konkubentem.

Może Was to zaskoczy, ale zdarzają się sytuacje gdy w trakcie małżeństwa rodzące się dziecko nie ma nazwiska męża tylko nazwisko ojca prawdziwego, sama mam taki wniosek:

mężatka od 2008 do 2016, z Panem X, dziecko urodzone w 2014 z nazwiskiem Pana Y, tak jak mówię nie zbieram aktów urodzenia, ale po sprawdzeniu w Empatii wszystko się zgadza, nazwisko dziecka jest po konkubencie, a nie po mężu.

Dlatego nie rozumiem, sytuacji w której omijacie art. 2 pkt 16 w części - RODZICÓW DZIECI, wszak konkubent jest właśnie rodzicem dziecka i w składzie rodziny ustawa nakazuje go wpisać
Paula
Awatar użytkownika
Referent
Od: 05 sty 2006, 13:07
Zajmuję się:

Napisano: 25 sie 2017, 13:17

Przecież nikt Ci nie broni go wpisywać, niestety powyższa argumentacja do nas nie trafia i my takich zabaw nie planujemy :)
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 25 sie 2017, 13:56

Paula pisze:Dlatego nie rozumiem, sytuacji w której omijacie art. 2 pkt 16 w części - RODZICÓW DZIECI, wszak konkubent jest właśnie rodzicem dziecka i w składzie rodziny ustawa nakazuje go wpisać
Nikt nic nie pomija. Proponuję liznąc gdzieś podstaw prawodawstwa i zasad legislacji to zrozumiesz o co tutaj chodzi. Budowa tego artykułu + słowo odpowiednio każe rozumieć, że rodzina to małżonkowie + dzieci, a jak nie ma związku małżeńskiego, to dopiero rodzice + dzieci. Dlatego póki wnioskodawcą jest osoba w związku małżeńskim w składzie rodziny ma być tylko małżonek.
Małżeństwo bowiem to rzecz święta :lol: :twisted:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 25 sie 2017, 14:05

Dokładnie zawsze pierwszeństwo ma mąż żona niż konkubent i do puki nie ma wyroku prawomocnego to ona musi go wpisać a nie konkubenta.
adrianwarss
Stażysta
Od: 02 maja 2017, 12:37
Zajmuję się: niczym

Napisano: 25 sie 2017, 14:38

[quote="Paula"]Nie zbieram aktów urodzenia od swoich klientów więc chyba jednak wypowiedzieć się powinna osoba która przyjmowała wniosek, czy w ogóle taki akt urodzenia ma. Treść zapytania brzmiała, że matka wpisała dziecko które ma z mężem i dziecko które ma z konkubentem.

ojej ja też nie biorę aktów urodzenia. Posłużyłam się skrótem myślowym, chodziło mi o pozyskanie danych z bazy PESEL. Dla mnie prosta sprawa jeżeli chodzi o skład rodziny. Mężatka zawsze wpisuje męża i nie interesuje mnie z kim pani sypia. Jak wnioskodawczyni ma burdel w życiu to przynajmniej niech będzie porządek u mnie w dokumentach :mrgreen:
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 mar 2016, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 26 sie 2017, 23:00

Sytuacja taka, Pani ma męża dziecko rodzi się i po czasie w akcie urodzenia został zmieniony ojciec dziecka i zgłasza to, jaki w końcu ma być skład rodziny? Mąż żona dziecko? Czy żona ojciec dziecka i dziecko?
modo
Praktykant
Od: 10 lip 2017, 9:50
Zajmuję się: ŚW, FA, ŚR

Napisano: 26 sie 2017, 23:25

Sytuacja kontrowersyjna. Albo rozwód albo alimenty od ojca tamtego dziecka w moim odczuciu.

Chyba że zadasz pytanie do ministerstwa/wojewody i niech oni decydują (+notatka służbowa jak załatwisz to telefonicznie).
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 28 sie 2017, 8:01

voodoo pisze:Sytuacja kontrowersyjna. Albo rozwód albo alimenty od ojca tamtego dziecka w moim odczuciu.

Chyba że zadasz pytanie do ministerstwa/wojewody i niech oni decydują (+notatka służbowa jak załatwisz to telefonicznie).
Jaka sytuacja kontrowersyjna? Voodoo, piłes coś, czy za duzo czarów.
Skoro jest małżeństwo to żona i MĄŻ a nie kochanek. Nie jest to osoba samotnie wychowująca więc ojcostwo i alimenty nas nie interesują. A jak ma problem z mężem to niech sie rozwiedzie.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 28 sie 2017, 11:50

W weekend zawsze coś wleci do gęby :D
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor