Osoba pobiera zasiłek rodzinny. Mąż z dniem 25.08.2016 rozpoczął pracę, wystąpiłam o wynagrodzenie za miesiąc wrzesień i przekracza dochód o 12,89 zł. Na zaświadczeniu mam że wynagrodzenie za wrzesień zostało wypłacone 10 października. Wiec powinnam wstrzymać za listopad, ale że jest koniec starego okresu zasiłkowego to nic z tym nie robię? Byłam na szkoleniu u Mazurkiewicza i mówił że jak dochód przekroczy to ma miesiąc gratis i teraz nie wiem co mam zrobić,jestem nowa ;( co byście zrobili w takim przypadku? Proszę o pomoc
Zaświadczenie mam za miesiąc wrzesień z kwotą netto i jest zawarta informacja że te wynagrodzenie zostało wypłacone 10 października. I myślę, że nie muszę nic z tym robić bo w listopadzie sama decyzja wygasa.
Należy uchylić decyzję ponieważ od października świadczenie nie przysługuje. Miesiąc wypłaty nie ma znaczenia. Po prostu trzeba informować petentów, że mają donieść dochód zaraz po wypłacie. Może w większych ośrodkach nie da się nad tym zapanować, ale u nas prowadzimy z koleżankami taką własną listę. Jak ktoś zgłasza uzyskanie dochodu to go wpisujemy z adnotacją w którym miesiącu należy donieść dochód i jeżeli zbliżają się wypłaty a petent jeszcze się nie pojawił to dzwonimy i przypominamy. Roboty z tym mniej niż z ewentualnymi nienależnie pobranymi świadczeniami. Może ten miesiąc "gratis" odnosi się do sytuacji w którym ośrodki mają wcześnie wypłaty świadczeń i nie da się uchylić tych decyzji na czas
art. 5 ust.4b W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny, osobę uczącą się lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego po roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy dochód ich ustala się na podstawie dochodu członka rodziny, dochodu osoby uczącej się lub dochodu dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, powiększonego o kwotę osiągniętego dochodu za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na który ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczeń rodzinnych. czyli netto za IX 2016 r.
art. 27 ust. 7
W przypadku gdy uzyskanie dochodu powoduje utratę prawa do świadczeń rodzinnych lub obniżenie ich wysokości, świadczenia nie przysługują lub przysługują w niższej wysokości od miesiąca następującego po pierwszym miesiącu od miesiąca, w którym dochód został osiągnięty.
Osiągnięty w X następny miesiąc t listopad 2016 r.
wychodzi gratis
Szanuje tych, którzy nigdy nie stają na palcach, by przypodobać się innym. Prawdziwe jezioro nie musi nikogo przekonywać, że jest jeziorem. Robią to bajora.
gratis wg mazura wynika z faktu ze miesiac wypłaty ma wg niego znaczenie
Ja tak nie interpretuję uzyskania
nie netto ? a jaki dochód ? jaki to dochód pracodawcy ci poświadczają, bardzo ciekawa jestem , rozwiń myśl
byłam na takim szkoleniu i potwierdzam, że padło stwierdzenie , iż w takim przypadku jaj wyżej jest miesiąc gratis chodzi o wypate 10 i po 10 , tez nie wiem co z tym robić.