Miesiąc gratis czy nie? Pomocy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 17 paź 2016, 8:36

Osoba pobiera zasiłek rodzinny. Mąż z dniem 25.08.2016 rozpoczął pracę, wystąpiłam o wynagrodzenie za miesiąc wrzesień i przekracza dochód o 12,89 zł. Na zaświadczeniu mam że wynagrodzenie za wrzesień zostało wypłacone 10 października. Wiec powinnam wstrzymać za listopad, ale że jest koniec starego okresu zasiłkowego to nic z tym nie robię? Byłam na szkoleniu u Mazurkiewicza i mówił że jak dochód przekroczy to ma miesiąc gratis i teraz nie wiem co mam zrobić,jestem nowa ;( co byście zrobili w takim przypadku? Proszę o pomoc
Kinia102

Napisano: 17 paź 2016, 11:38

zwariować można z tym dochodem uzyskanym

czy nie powinnaś oczekiwać zaświadczenia o nim za wrzesień i uchylić od października?

czy nie posługujemy się kwotą osiągniętego dochodu za msc. następujący po msc. w którym nastąpiło uzyskanie dochodu ?
wiedzma
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 21 sty 2016, 23:07
Zajmuję się:

Napisano: 17 paź 2016, 12:06

Zaświadczenie mam za miesiąc wrzesień z kwotą netto i jest zawarta informacja że te wynagrodzenie zostało wypłacone 10 października. I myślę, że nie muszę nic z tym robić bo w listopadzie sama decyzja wygasa.
Kinia102

Napisano: 17 paź 2016, 12:16

1.nie bierzemy dochodu netto, ale brutto minus składniki poszczególne
2. Praca od VIII/2016 dochód za IX/2016 uchylenie od X/2016
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 mar 2016, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 17 paź 2016, 14:37

Należy uchylić decyzję ponieważ od października świadczenie nie przysługuje. Miesiąc wypłaty nie ma znaczenia. Po prostu trzeba informować petentów, że mają donieść dochód zaraz po wypłacie. Może w większych ośrodkach nie da się nad tym zapanować, ale u nas prowadzimy z koleżankami taką własną listę. Jak ktoś zgłasza uzyskanie dochodu to go wpisujemy z adnotacją w którym miesiącu należy donieść dochód i jeżeli zbliżają się wypłaty a petent jeszcze się nie pojawił to dzwonimy i przypominamy. Roboty z tym mniej niż z ewentualnymi nienależnie pobranymi świadczeniami. Może ten miesiąc "gratis" odnosi się do sytuacji w którym ośrodki mają wcześnie wypłaty świadczeń i nie da się uchylić tych decyzji na czas
Gość

Napisano: 17 paź 2016, 15:18

miesiąc gratis byłby jakby rozpoczął prace od początku sierpnia, wtedy i tak dochody za wrzesień i uchyl. od października i masz wtedy miesiąc gratis :)
wiolcia 12345

Napisano: 17 paź 2016, 16:42

art. 5 ust.4b W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny, osobę uczącą się lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego po roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy dochód ich ustala się na podstawie dochodu członka rodziny, dochodu osoby uczącej się lub dochodu dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, powiększonego o kwotę osiągniętego dochodu za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na który ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczeń rodzinnych.
czyli netto za IX 2016 r.
art. 27 ust. 7
W przypadku gdy uzyskanie dochodu powoduje utratę prawa do świadczeń rodzinnych lub obniżenie ich wysokości, świadczenia nie przysługują lub przysługują w niższej wysokości od miesiąca następującego po pierwszym miesiącu od miesiąca, w którym dochód został osiągnięty.
Osiągnięty w X następny miesiąc t listopad 2016 r.
wychodzi gratis
Szanuje tych, którzy nigdy nie stają na palcach, by przypodobać się innym. Prawdziwe jezioro nie musi nikogo przekonywać, że jest jeziorem. Robią to bajora.
Katar
Awatar użytkownika
Referent
Od: 08 kwie 2014, 11:27
Zajmuję się:

Napisano: 17 paź 2016, 16:51

gratis wg mazura wynika z faktu ze miesiac wypłaty ma wg niego znaczenie
Ja tak nie interpretuję uzyskania
nie netto ? a jaki dochód ? jaki to dochód pracodawcy ci poświadczają, bardzo ciekawa jestem , rozwiń myśl
anka35

Napisano: 17 paź 2016, 21:25

byłam na takim szkoleniu i potwierdzam, że padło stwierdzenie , iż w takim przypadku jaj wyżej jest miesiąc gratis chodzi o wypate 10 i po 10 , tez nie wiem co z tym robić. :(
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Napisano: 18 paź 2016, 8:35

polecam podręcznik Ministerstwa do 500+

przepis dot dochodu uzyskanego brzmi tak samo w obu ustawach

str. 14 przykład 10 wyjaśnia jak powinniśmy liczyć dochód w przypadku uzyskania zatrudnienia

https://www.mpips.gov.pl/gfx/mpips/userf ... 6-2016.pdf
anabelka

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x