Napisano: 02 lut 2012, 17:03
Aktualnie nasz powiat prowadzi 2 mieszkania chronione dla wychowanków POW, które znajdują się w strukturach jednej z placówki.Do chwili obecnej dyrektor PCPR mający upoważnienie wydawał decyzję na mocy której przyznawano danemu wychowankowi prawo do pobytu w takim mieszkaniu wraz z określeniem zasad odpłatności (posiadaliśmy stosowną uchwałę).Wczytując się w ustawę o pieczy doszłam do wniosku, że przyznając wychowankom POW pomoc w uzyskaniu warunków mieszkaniowych nie trzeba tego robić w formie decyzji.Ponadto dotychczasowa uchwała jest nieaktualna z uwagi na zmianę przepisów a nowa ustawa nie wspomina o sposobie regulowania odpłatności. Zastanawiam sie nad rozwiazaniem nastepującym-wychowanek składa wniosek do starosty za pośrednictwem placówki majacej w swoich strukturach mieszkanie chrionione, dyrektor placówki mając upoważnienie wydaje pisemną zgodę określającą jakie mieszkanie, okres pobytu i odpłatność stosownie do opracowanego wewnętrznego regulaminu. W ten sposób ja nie wydaję decyzji, placówka która wcześniej była średnio zaangażowana w śgiąganie odpłatności będzie za to odpowiedzialna co mam nadzieję będzie skutkować większą efektywnością. Ponadto ja nie mialam wglądu do tego jak dana decyzja jest realizowana m.in czy środki związane z odpłatnością wpływają od wychowanków na bieżąco do kasy placówki.Jak jest u was, jakie są wasze rozwiązania?