Moduł II

ODPOWIEDZ
kont
Praktykant
Zajmuję się: AS
Kontakt:

Moduł II

Post autor: kont »

Student złożył wniosek na semestr zimowy 2019/2020. Wniosek złożył z wystawioną już fakturą. Czy w takim wypadku jest to refundacja czy dofinansowanie? Umowę pisać na refundację czy dofinansowanie?
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Re: Moduł II

Post autor: Tomasz1981 »

refundacja
kont
Praktykant
Kontakt:

W programie jest napisane, że można refundować tylko czesne, o ile dobrze interpretuje:
"Refundacja poniesionych kosztów może dotyczyć:
w przypadku modułu I:
Obszar A: Zadanie 1 i 4, Obszar B: Zadanie 1, 3 i 4 oraz Obszar C: Zadanie 1, 3 i 5 – wyłącznie kosztów poniesionych po zawarciu umowy dofinansowania,
w pozostałych przypadkach – także kosztów poniesionych do 180 dni przed dniem złożeniem wniosku;
w przypadku modułu II – kosztów opłaty za naukę (czesnego) dotyczących bieżącego roku szkolnego lub akademickiego, niezależnie od daty ich poniesienia.".

W kierunkach jest napisane tylko o dofinansowaniu:
"10. W ramach modułu II kwota dofinansowania kosztów nauki, dotyczących
semestru/półrocza objętego dofinansowaniem, wynosi w przypadku:
1) dodatku na pokrycie kosztów kształcenia – do 1.000 zł;
2) dodatku na uiszczenie opłaty za przeprowadzenie przewodu doktorskiego – do
4.000 zł;
3) opłaty za naukę (czesne) – równowartość kosztów czesnego w ramach jednej,
aktualnie realizowanej formy kształcenia na poziomie wyższym (na jednym kierunku)
- niezależnie od daty poniesienia kosztów, przy czym dofinansowanie powyżej kwoty
3.000 zł jest możliwe wyłącznie w przypadku, gdy wysokość przeciętnego
miesięcznego dochodu wnioskodawcy nie przekracza kwoty 764 zł (netto) na osobę."

W kierunkach jest zapis - "niezależnie od daty poniesienia kosztów", ale nazywają to dofinansowaniem.
kont
Praktykant
Kontakt:

Czytam i czytam, raz nazywają refundacją, raz dofinansowaniem "niezależnie od daty poniesienia kosztów". Czyli w takim wypadku refundacja czesnego (faktura przed złożeniem wniosku) + dofinansowanie dodatku (aktualny semestr)?
Moniuszko
Referent
Zajmuję się: AS, DPS, ŚDS
Kontakt:

Post autor: Moniuszko »

Nie chce zakładać dodatkowego wątku, a pytanie tyczy się Modułu II.
Niektórzy studenci mieli sesję poprawkową końcem lutego początkiem marca, zostało mi 3 studentów, którzy nie dostarczyli zaświadczeń, potwierdzających zaliczenie semestru, a zbliża się termin końcowego rozliczenia. W związku z tym iż nie mogą uzyskać tych zaświadczeń z dziekanatu, Poradźcie, w jaki sposób, mogą mi jeszcze potwierdzić, zaliczenie, jakim dokumentem ?
pcprkolb
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: pcprkolb »

Niech drukują z internetu karty ocen za semestr. Cokolwiek co potwierdza że chodzili na zajęcia bądź są dopuszczeni do sesji
Moniuszko
Referent
Kontakt:

Dziękuję za podpowiedź :)
stokrotka75
Stażysta
Zajmuję się: rozpatrywanie wniosków ze środków PFRON.
Kontakt:

Post autor: stokrotka75 »

może być też zaświadczenie, że uczęszczali na zajęcia objęte programem nauczania, jeżeli nie zaliczyli czegoś. Ja wypłacam dodatek wówczas na podstawie takiego zaświadczenia.
pcpr15
Praktykant
Kontakt:

Post autor: pcpr15 »

Dokładnie tak jeżeli student nie ma zaliczenia wystarczy przecież to ze uczęszczał na zajęcia jest taki zapis w kierunkach
Moniuszko
Referent
Kontakt:

tak tak, wiem, że jest taki zapis, tylko mi bardziej chodziło o to, że studenci mają utrudniony dostęp do zaświadczeń wydawanych przez dziekanaty i nie mają możliwości dostarczyć mi ani zaświadczenia o zaliczeniu semestru, ani o uczęszczaniu na zajęcia. Ale na szczęście mają już semestry zaliczone i wszystkie oceny powpisywane do systemu :) Dziękuje za pomoc
ODPOWIEDZ