Moduł II refundacja za zeszły semestr - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 10 kwie 2014, 12:07

Czy ktoś może mi podpowiedzieć w jaki sposób możemy zrefundować studentowi dofinansowanie za zeszły semestr. Czy dobrze rozumiem, że od stycznia i pod warunkiem że koszty poniósł w 2014r?
PCPR Bea

Napisano: 10 kwie 2014, 13:42

no właśnie raczej nie, bo dofinansowanie ma obejmować aktualnie realizowany semestr, takie wytyczne były w interpretacjach, chyba wczoraj dostaliśmy właśnie z oddziału
lola

Napisano: 10 kwie 2014, 13:56

Możemy zrefundować czesne od 1.01.2014 r. Może ktoś wie jak postąpić z dodatkiem na pokrycie kosztów kształcenia?
Marzenka

Napisano: 11 kwie 2014, 12:31

Lola a co to za interpretacja tzn. z jakiego dnia i na czyje pytanie? bo ja też mam interpretację z 19.03.2014r. na pytanie MOPRU w Ostrołęce i piszą że refundacja może dotyczyć kosztów poniesionych od stycznia. i sama nie wiem
PCPR Bea

Napisano: 11 kwie 2014, 12:41

Możemy zrefundować koszty poprzedniego półrocza ale tylko tą część od stycznia 2014 roku. Bo jak jasno z procedur wynika refundować można nawet 6 miesięcy wstecz.Tylko kwestia jest taka, nad którą się zastanawiam, czy jeśli zrefundujemy za semestr poprzedni (zimowy) to czy w tym samym czasie można przyznać dofinansowanie na semestr letni.
pcpr

Napisano: 11 kwie 2014, 13:02

PCPR a wiesz może w jaki sposób tę część obliczyć? czy całe czesne podzielić na 5 miesięcy i wtedy razy ilość miesięcy od stycznia do lutego czy marca? bo różnie semestry sie kończą
PCPR Bea

Napisano: 11 kwie 2014, 13:10

W zasadach jest że musimy obniżyć kwotę proporcjonalnie do liczby dni danego semestru nauki.a więc trzeba przeliczyć ile dni według zaświadczenia z uczelni trwał semestr. obliczyć jaka kwota wychodzi na jeden dzień. i wtedy proporcjonalnie przyznać dofinansowanie od 1 stycznia. Według mnie jest to ten sposób, w jaki obniżam studentom dofinansowanie jeśli orzeczenie im się np w trakcie semestru kończy.
pcpr

Napisano: 16 kwie 2014, 14:06

czyli dobrze rozumiem że jak ktoś zapłacił w październiku to nie może otrzymać dofinansowania?
a jak ktoś zapłacił w styczniu to może?
a jak semestr trwał do 7 stycznia to tyko może otrzymać za 7 dni?
PCPR Bea

Napisano: 24 kwie 2014, 13:27

właśnie dostałamodpowiedź na moje zapytanie: że przedmiotowa kwestia jest obecnie poddawana ponownej analizie. O wynikach analizy i stanowisku PFRON dotyczącego refundacji Realizatorzy zostaną powiadomieni niezwłocznie.
PCPR Bea

Napisano: 14 maja 2014, 13:00

PCPR Bea - czy masz już interpretacje z PFRON dot. analizy przypadku, jak postąpić ze studentem, który zapłacił czesne w październiku ub.r.?
Gość

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x