Moduł II-rezygnacja w trakcie nauki
Moduł II-rezygnacja w trakcie nauki
Beneficjentka poinformowała PCPR o rezygnacji z nauki z powodu złej frekwencji, w trakcie trwania semestru, oczywiście po przekazaniu zaliczki w Module II. W jakim zakresie rozwiązać umowę: na całość środków z odsetkami, czy tylko na czesne z odsetkami?
Czy ktoś miał już taki przypadek?
Czy ktoś miał już taki przypadek?
Re: Moduł II-rezygnacja w trakcie nauki
moim zdaniem powinien zwrócić część czesnego która dotyczyła okresu w którym zrezygnował z zajęć. Np 2/3.
i chyba bez odsetek. Ale nie jestem pewna. My nie wypacaliśmy pieniędzy zaliczkowo tylko pod faktury...
i chyba bez odsetek. Ale nie jestem pewna. My nie wypacaliśmy pieniędzy zaliczkowo tylko pod faktury...
Jest to fajna podpowiedź. Pogrzebałam w interpretacjach z 2013 r. i jeszcze nic z tego nie wynika. Rozliczenie umowy jest niezależne od zaliczenia roku. Program nie przewiduje sankcji za brak dobrych wyników edukacji, same ogólniki.
dokładniej rozwiązaliśmy to tak, że w przypadku semestru zimowego przyznajemy kwotę, ale wypłacamy ją do końca grudnia jeśli student przedstawi fakturę za cały semestr. Do końcowego rozliczenia student musi przedstawić oświadczenie, że nie przerwał nauki w trakcie trwania semestru.
U mnie jest sytuacja, że naukę przerwał i co w tej sytuacji, czy proporcjonalnie, czy ma zwrócić całość?
Może zastosować taką regułę, jaka jest opisana w przypadku gdy student dostanie lekki stopień niepełnosprawności lub w ogóle nie otrzyma orzeczenia. O ile dobrze pamiętam wtedy proporcjonalnie do czasu w którym nie posiada orzeczenia zmniejsza się dofinansowanie...
Dzięki, idzie w kierunku proporcjonalnie do okresu nauki, zgodnie z informacją ze szkoły od kiedy rezygnacja. Dodatku nie ruszam?, tylko czesne?
Dodatku bym chyba nie ruszała, ale może warto zadzwonić do swojego oddziału PFRON? nie wiem jak u was, ale u nas zazwyczaj coś doradzą i nie ma większych problemów z udzielaniem informacji....
Jeszcze czekam na informację ze szkoły, aby mieć pełny pogląd na sprawę. Dzięki za pomoc.
Dobrze jest mieć takie wsparcie merytoryczne.
Dobrze jest mieć takie wsparcie merytoryczne.
Oprócz Moduł II-rezygnacja w trakcie nauki - Stare tematy przeczytaj również:
opłata za pobyt dzieci w pieczy
Nota księgowa
okres pobytu w rodzinie zastępczej
zmiana konta a fundusz alimentacyjny
pilne
Spis inwentarza
AS 2014
Miejsce dla małoletniej matki z dzieckiem
Progr. wyrównywania różnic między reg.
dane osobowe
9-miesięczne dziecko-likwidacja barier w komunikowaniu