MODUŁ III - pomoc PFRON w związku z epidemią
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Dofinansowania PFRON.
- Kontakt:
Re: MODUŁ III - pomoc PFRON w związku z epidemią
Ostatnio w wyjaśnieniach była informacja, że osoba, która złożyła wniosek 8 maja (piątek) - nie spełnia wymogu, żeby móc od razu złożyć na 3 miesiące (pospieszyła się o jeden dzień). Czy mam rozumieć, że osoby, które złożyły 10 kwietnia (piątek), kwalifikują się do wypłaty tylko za marzec? Te 5 dni ma być ciągiem w danym tygodniu, czy można liczyć (w przypadku kwietnia) od 1 kwietnia do 10 jest w sumie 7 pełnych dni, tyle, że rozłożonych na dwa tygodnie. Wiecie, o co mi chodzi, bo sama czuję, że mieszam? 

-
- Referent
- Zajmuję się: PFRON
- Kontakt:
a skąd masz te wyjaśnienia? możesz je tu zamieścić? Jeśli miało by tak być, to po co otwarli nabór już 10 kwietnia, większość osób złożyło wnioski zaraz po otwarciu naboru na 3 miesiące i co z tym robić?PCPR-DLN1 pisze:Ostatnio w wyjaśnieniach była informacja, że osoba, która złożyła wniosek 8 maja (piątek) - nie spełnia wymogu, żeby móc od razu złożyć na 3 miesiące (pospieszyła się o jeden dzień). Czy mam rozumieć, że osoby, które złożyły 10 kwietnia (piątek), kwalifikują się do wypłaty tylko za marzec? Te 5 dni ma być ciągiem w danym tygodniu, czy można liczyć (w przypadku kwietnia) od 1 kwietnia do 10 jest w sumie 7 pełnych dni, tyle, że rozłożonych na dwa tygodnie. Wiecie, o co mi chodzi, bo sama czuję, że mieszam?
-
- Stażysta
- Kontakt:
15. Czy w przypadku jeżeli wnioskodawca nie mógł korzystać z opieki w placówce rehabilitacyjnej i złożył wniosek 8 maja, to może otrzymać wypłatę środków również za miesiąc maj (8 maj jest 5 dniem roboczym)? Czy jest zachowana zasada co najmniej 5 kolejnych po sobie dni roboczych?
W opisanej sytuacji, w dniu złożenia wniosku nie został spełniony warunek dotyczący braku możliwości korzystania (przez okres co najmniej 5 kolejnych następujących po sobie dni roboczych) z opieki świadczonej w placówce rehabilitacyjnej. Wniosek został złożony za wcześnie. Biorąc jednakże pod uwagę, iż w następnym dniu nastąpiło nabycie uprawnień do uzyskania świadczenia w ramach programu - wniosek może podleć procedurze rozpatrywania.
W opisanej sytuacji, w dniu złożenia wniosku nie został spełniony warunek dotyczący braku możliwości korzystania (przez okres co najmniej 5 kolejnych następujących po sobie dni roboczych) z opieki świadczonej w placówce rehabilitacyjnej. Wniosek został złożony za wcześnie. Biorąc jednakże pod uwagę, iż w następnym dniu nastąpiło nabycie uprawnień do uzyskania świadczenia w ramach programu - wniosek może podleć procedurze rozpatrywania.
-
- Referent
- Zajmuję się: PFRON
- Kontakt:
DziękujęPCPR-DLN1 pisze:15. Czy w przypadku jeżeli wnioskodawca nie mógł korzystać z opieki w placówce rehabilitacyjnej i złożył wniosek 8 maja, to może otrzymać wypłatę środków również za miesiąc maj (8 maj jest 5 dniem roboczym)? Czy jest zachowana zasada co najmniej 5 kolejnych po sobie dni roboczych?

-
- Stażysta
- Kontakt:
Własnie zastanawiam się nad sensem tego wyjaśnienia. Bo on chyba podlega rozpatrzeniu pozytywnemu (a i owszem), ale na te miesiące wcześniejsze, na maj już nie. A może mylę się... 

-
- Stażysta
- Kontakt:
Mam pełnoletniego wychowanka specjalnego ośrodka szk. -wych., któremu skończyło się w maju orzeczenie, wiem, że nie złożył jeszcze wniosku na nowe orzeczenie. Rozumiem, że mam kierować się wytycznymi dotyczącymi pandemii, które mówią, że mamy uznawać za osoby niepełnosprawne tych, którym skończyło się orzeczenie?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa
- Kontakt:
Czy za czerwiec komuś wypłaciliście dofinansowanie? Chodzi o pełnoletnich (od 18 do 24 roku życia) wychowanków specjalnych ośrodków szkolno-wychowawczych oraz specjalnych ośrodków wychowawczych, funkcjonujących na podstawie ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe (Dz. U z 2019 r. poz. 1148, z późn. zm.).
Teoretycznie szkoły prowadziły konsultacje.
Teoretycznie szkoły prowadziły konsultacje.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa
- Kontakt:
Czy posiadacie środki na realizację Modułu III?
- Tomasz1981
- Inspektor
- Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
- Kontakt:
jak się skończyły to dostaliśmy (po miesiącu) druga transzę, która też się skończyła i po 4 września zamawiamy 3
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Dofinansowania PFRON
- Kontakt:
Mam pytanie dotyczące rozliczenia programu z PFRON.
Rozumiem, że trzeba przekazać tabele, która stanowiła załącznik do wniosku w terminie do dnia 31.10.2020 r.
Moje pytanie brzmi... zakończenie realizacji Modułu III programu (w terminie 15 trzeba zwrócić część środków niewykorzystanych przez Samorząd Powiatowy)liczymy od wypłaty ostatniego dofinansowania?
z góry dziękuję za odpowiedź.
Rozumiem, że trzeba przekazać tabele, która stanowiła załącznik do wniosku w terminie do dnia 31.10.2020 r.
Moje pytanie brzmi... zakończenie realizacji Modułu III programu (w terminie 15 trzeba zwrócić część środków niewykorzystanych przez Samorząd Powiatowy)liczymy od wypłaty ostatniego dofinansowania?
z góry dziękuję za odpowiedź.
Oprócz MODUŁ III - pomoc PFRON w związku z epidemią - PFRON - zadania powiatów przeczytaj również:
sprzęt stomijny
zlecenie na FM z 2019
Info o dofinansowaniu Moduł III
Dofinansowanie do SKRiT
Dziecko z autyzmem - dofinansowanie do zakupu psa terapeuty
Moduł III Programu
Moduł III nowy program
Nowy pkt w zadaniach powiatu
„Pomoc osobom niepełnosprawnym poszkodowanym w wyniku żywiołu lub sytuacji kryzysowych wywołanych chorobami zakaźnymi”.
Nowy Podział Środków - Algorytm
podział środków a turnusy reh.
Zamiana samodzielnego lokalu mieszkalnego jako nowe zadanie powiatu
Koronawirus a sport, kultura, turystyka
Koronawirus a praca zdalna lub rotacyjna
dokumenty do wniosku o sprzęt ort.
problem z uzyskaniem orzeczenia