moje ulubione SZO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 20 mar 2015, 13:30

Wnuczka złożyła wniosek o SZO nad babcią.Pani babcia ma trzech synów-wszyscy pracują i w oświadczeniach napisali, że właśnie z tego względu nie mogą opiekować się swoją mamą. Wnioskująca wnuczka nigdzie nie pracuje i nie jest zarejestrowana jako bezrobotna.
Przyznalibyście SZO???Czy odmówić bo są synowie i powinni sprawować opiekę nad mamą bez względu na korzyści finansowe????????
Orzeszek

Napisano: 20 mar 2015, 13:39

ja bym przyznała bo nie biorę kolejności alimentacyjnej...
jeśli wejdzie wg projektu to od lipca nie będą mogli już składać i brać wnuczkowie...
kiki2015

Napisano: 20 mar 2015, 15:41

Czy ktoś ma inny pomysł????????
Orzeszek

Napisano: 20 mar 2015, 15:53

Kodeks rodzinny i opiekuńczy:
art. 128
Obowiązek dostarczania środków utrzymania, a w miarę potrzeby także środków wychowania (obowiązek alimentacyjny) obciąża krewnych w linii prostej oraz rodzeństwo.
Zatem obowiązek alimentacyjny to nie tylko opieka, ale także np. łożenie pod względem finansowym (dzieci pracują)

art. 132
Obowiązek alimentacyjny zobowiązanego w dalszej kolejności powstaje dopiero wtedy, gdy nie ma osoby zobowiązanej w bliższej kolejności albo gdy osoba ta nie jest w stanie uczynić zadość swemu obowiązkowi lub gdy uzyskanie od niej na czas potrzebnych uprawnionemu środków utrzymania jest niemożliwe lub połączone z nadmiernymi trudnościami.
Moim zdaniem wnuczek/wnuczka nie ma obowiązku alimentacyjnego wobec babci, póki są osoby bliżej spokrewnione, które mogą ten obowiązek spełnić.
tp
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 03 kwie 2013, 16:41
Zajmuję się:

Napisano: 21 mar 2015, 8:55

ja przyznaję wnuczętom .. zgodnie z ustawą ..... i komunikatem MPiPS ;)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x