mos-dd

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
~wojtek

mos-dd

Post autor: ~wojtek »

czy Dom dziecka jest zobowiązany do pokrywania kosztów wyżywienia wychowanka umieszczonego w MOS-ie postanowieniem sądu? Kto wypłaca kieszonkowe i kto ponosi koszty odzieży?
~Zosia

Re: mos-dd

Post autor: ~Zosia »

Poruszasz bardzo trudny temat i połączony z kolejnym. A mianowicie: czy postanowienie sądu o umieszczeniu wychowanka w MOS-ie lub MOW-ie niweluje postanowienie o umieszczeniu w placówce opiekuńczo-wychowawczej? Jeśli tak, to nie ma podstaw do pokrywania tych kosztów. Ale oczywiście w ustawodawstwie naszego kraju nic nie jest proste. Postanowienie na MOS lub MOW jest zastosowaniem środka wychowawczego, a co z opieką? Czy wysyłając nielata do MOS-u lub MOW-u (jeśli udało się uzyskać skierowanie to wielki sukces i jeśli udało się go tam dowieźć to kolejny!) można go skreślić z ewidencji placówki, czy też jest tzw. \"oddelegowanym\" i blokuje nam miejsce, co przy standardzie do 30 wychowanków jest bardzo niekorzystne? (A swoją drogą co oznacza określenie wyznaczające standard, że w placówce w jednym miejscu nie może przebywać więcej niż 30 dzieci? To według mnie zapis zasługujący na specjalne wyróżnienie!) Jeśli MOS żąda pokrycia tego typu kosztów radzę poprosić o podstawę prawną takiego poniesienia wydatków i informację czy w budżecie MOS-u nie ma środków na ten cel. I nie chodzi mi tu o walkę z MOS-em, bo w końcu zajmuje się dzieciakiem, który zagrażając innym dzieciom przebywałby dalej w placówce, ale o zwykłe przestrzeganie dyscypliny budżetowej.
A może ktoś ma jakieś interpretacje, postanowienia, orzeczenia, które odnoszą się do zagadnień związanych z podwójnym obowiązywaniem postanowień o umieszczeniu w placówce i MOS-ie lub MOW-ie? Jeśli tak to bardzo proszę o udostępnienie na forum.
~Ewa

Post autor: ~Ewa »

z mojej placówki przeszło dwóch chłopców do MOS-u. skresłam ich z ewidencji. Po miesiącu MOS przysłał fakturę z wyżywienie. Odpisałam, że wychowanek został skreślony z listy. Po jakimś czasie otrzymałam list by podać podstawę prawną skreslenia i pytanie kto ma płacić za wyżywienie. Odpisałam, że podstawą jest postanowienie Sądu o umiszczeniu w MOS a odpłatność za wyżywienie powinni ponosićrodzice, którzy mają ograniczone prawa. Do dziś MOS mi nie odpisał. Więc wyjaśnienie chyba przyjęte.
~mua

Post autor: ~mua »

od nas też wychowanek jest w mosie ale nie jest skreslony z listy, za wyzywienie placimy my, jak rowniez ma placone przez nas kieszonkowe
~mucha

Post autor: ~mucha »

a co powiecie na MOS, z którego wychowanek przyjeżdża do Domu Dziecka na weekendy? Bo są takowe placówki prezcież...hmmm.
U nas sie nie skreśla wychowanka z ewidencji jak jest w MOSie, jedynie gdy jest w MOWie i dodatkowo sąd wyraża na to zgodę. Niestety nie wszystkie sądy chcą.
~mua

Post autor: ~mua »

ah ten wychowanek przyjezdza na weekendy do ddz
~g30

Post autor: ~g30 »

Mam pytanie. Czy sąd może uchylić postanowienie na placówkę opiekuńczo - wychowawczą, jeśli umieściliśmy dzieciaka w MOS-ie?
~zosia

Post autor: ~zosia »

no własnie-jak to jest?lub byc powinno?z mojej placówki wychowankowie trafiajacy do MOS nadal sa na liście naszych podopiecznych,opłacamy im wyzywienie , dostaja kieszonkowe od nas,1wychowanek za dobre tam sprawowanie przyjeżdza do nas na weekendy i zabiera jeszcze dodatkowo środki higieniczne i żywnościowe a i tak mamy stamtad telefony że dajemu mu za mało!!!
~Hanka

Post autor: ~Hanka »

Witam,Zosia słusznie zauważyła,że umieszczenie w MOS czy MOW to zastosowanie jedynie środka wychowawczego co nie wiąże się z natychmiastową \"naprawą \" rodziny.Nasze prawo nie przewiduje z automatu skreślenia z ewidencji takiego wychowanka,gdyż nie zostało zakończone postępowanie opiekuńcze.Zmienić może to jedynie sąd wydając postanowienie o umorzeniu tego postępowania.Z drugiej strony jednak patrząc na to nasuwa się pytanie \"jaki ma sens resocjalizacja jesli dzieciak nie ma perspektyw chociażby na urlopowanie bo rodzina jak była patologią tak jest?\".Koszty za pobyt pokrywa placówka,jeśli dzieciak jest jej wychowankiem (bez zmiany postanowienia sądu musi nim być).My płacimy za wyżywienie,wysyłamy kieszonkowe w porozumieniu z wychowawcami z MOW-u,ubieramy,wysyłamy też środki higieny osobistej,przyjmujemy na przepustki w tym święta i wakacje,dajemy na podróż.Na logikę nie ma w zasadzie podwójnego finansowania a jedynie trzeba \"trzymać\" miejsce dla takiego młodego człowieka.Pozdrawiam.
~I

Post autor: ~I »

a rodzic jest ścigany za odpłatność 2 placówek czy tylko 1?
ODPOWIEDZ