odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL

Napisano: 06 gru 2021, 14:48

Przeczytałem u Państwa, że odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL nie może być większa niż 250% kwoty aktualnie najniższej emerytury. Uprzejmie proszę jednakowoż o literalną odpowiedz na pytanie w jakiej wysokości odpłatność za pobyt mam wnieść gdy wys. emerytury do wypłaty wynosi 8300 zł / na co składają się różne komponenty, w tym m.in. dodatek pieniężny do renty inwalidy wojennego 917,58 zł, czy też dodatek z tyt. ukończenia 100 lat w kwocie 3731,13 zł/.
Kierując się zasadą 250% opłata wyniosłaby:
- aktualna najniższa emerytura netto 1066,24 x 2,5 = 2665,6 zł
Można spotkać bardzo różne sposoby interpretacyjne obliczania opłat za pobyt w ZOL, z taką włącznie, że należy zastosować wskażnik 70% od całości emerytury tzn. 8300 x 0,7= 5810. Jak widać różnica w obciążeniach jest rażąca w zależności od przyjętej optyki rozumienia przepisów prawa.
Jerzy Rybka
Praktykant
Od: 04 gru 2021, 16:37
Zajmuję się: jestem emerytem

Napisano: 04 sty 2022, 13:57

There are very different interpretative ways of calculating the fees for staying in ZOL, including the fact that the ratio of 70% of the total pension should be used.
basketball legends
israeliwool
Praktykant
Od: 04 sty 2022, 13:39
Zajmuję się: PS
Strona WWW: https://basketball-legends.co

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x