może ktoś mi pomoże? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 25 lut 2014, 14:17

facet pobierał fundusz na syna po jakimś czasie okazało się że matka płaciła mu te zasądzone alimenty więc miał nienależnie pobrany fundusz. Była żona założyła sprawę i sąd orzekł że ma do zwrotu w sumie 18000 w ciągu 3 lat. Teraz gostek wpłacił 4000 i nie wiem gdzie przekazać te pieniądze i jak to rozliczyć czy liczą się od tego jakieś odsetki bo na wyroku nie ma mowy o żadnych odsetkach.
~ja

Napisano: 25 lut 2014, 14:20

Pytasz o FA czy alimenty?

Jak FA, to oczywiście że powinnaś naliczyć proporcjonalnie odsetki i zdjąć część zadłużenia z nienależnie pobranych.
~A

Napisano: 25 lut 2014, 14:22

pytam o fa bo pan cały cza nienależnie pobierał więc cały fundusz alimentacyjny ma do zwrotu tylko na wyroku nie ma mowy o odsetkach.
~ja

Napisano: 25 lut 2014, 14:27

A na co Ci do tego jakikolwiek wyrok sądu?

W postępowaniu stwierdzasz w jakich miesiącach były pobrane równolegle FA i alimenty i za te miesiące osoba Ci kasę oddaje. Z odsetkami.
~A

Napisano: 25 lut 2014, 14:55

a od czego ja mam liczyc te odsetki nie była wydana decyzja o nienależnie pobranym funduszu alimentacyjnym bo wcześniej tą sprawę rozpatrywał sąd
~ja

Napisano: 25 lut 2014, 15:16

Ale w wyroku ma zwrócić FA czy alimenty dłużniczce.
Z tego co napisałaś to wydaje mi się, że babka go oskarżyła o to, że pobierał FA i brał od niej kasę w związku z czym ona żąda zwrotu swojej kasy (czyli to co ona mu przekazała to on ma jej zwrócić).
Jeżeli moje przypuszczenia są słuszne to jak zrobisz mu NP to się okaże, że ma zwrócić i dłużniczce i wam.
~Anka W.

Napisano: 25 lut 2014, 15:17

a i jeszcze zaliczka też do zwrotu
~ja

Napisano: 25 lut 2014, 15:26

w wyroku jest tak że w okresie od 15.11.2005 do 30.09.2011 działając w krótkich odstępach czasu z góry powziętym zamiarem w celu osiągnięcia korzyści majątkowej poprzez zatajenie przed gops informacji o otrzymywaniu alimentów od pani kkkkk pobrał z gops świadczenia w postaci zaliczki alimentacyjnej i funduszu alimentacyjnego w wysokości 17750,00 zł czym doprowadził gops do niekorzystnego rozporządzenia mieniem w kwocie 17750,00

oskarzonego pana uznaje za winnego zarzycanego mu czynui na podstawie art. 72$ 2 kk orzeka wobec oskarżonego obowiązek naprawienia szkody w okresie próby 3 lat poprzez zapłatę na rzecz GOPS kwoty 17750,00 zł

i jak mam rozplanować tą kwotę czy całość do państwa i nie liczyć odsetek. Pomóżcie.
~ja

Napisano: 25 lut 2014, 15:29

Bez wyroku nikt sensowny nic sensownego nie odpisze.
~CKM

Napisano: 25 lut 2014, 15:32

jak bez wyroku przecież zacytowałam wyrok to właśnie on

w okresie od 15.11.2005 do 30.09.2011 działając w krótkich odstępach czasu z góry powziętym zamiarem w celu osiągnięcia korzyści majątkowej poprzez zatajenie przed gops informacji o otrzymywaniu alimentów od pani kkkkk pobrał z gops świadczenia w postaci zaliczki alimentacyjnej i funduszu alimentacyjnego w wysokości 17750,00 zł czym doprowadził gops do niekorzystnego rozporządzenia mieniem w kwocie 17750,00

oskarzonego pana uznaje za winnego zarzycanego mu czynui na podstawie art. 72$ 2 kk orzeka wobec oskarżonego obowiązek naprawienia szkody w okresie próby 3 lat poprzez zapłatę na rzecz GOPS kwoty 17750,00 zł
~ja

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x