Moze tu ktoś mi odpowie koordynacja 500+ - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 03 mar 2022, 8:23

Dostałam pod koniec lutego do realizacji informację z innej gminy, ponieważ matka z dziećmi mieszka na naszym terenie. Problem polega na tym, że wraz z informacją dołączyli dokumenty, że mąż od stycznia 2021 r. pracuje za granicą. Nie zajmowałam się 500+ i nie wiem za bardzo co z tym zrobić, czy nie płacić i wszystkie dokumenty przesłać do wojewody, czy płacić na podstawie informacji, a do wojewody przesłać wniosek i zapytanie czy zachodzi koordynacja. Podpowiedzcie.
Ruda1
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 07 maja 2014, 10:45
Zajmuję się: FA/SR/SW/CP i wszelkie dodatki

Napisano: 03 mar 2022, 8:45

Jeżeli masz dokumenty o podjętej pracy za granicą , TYLKO WOJEWODA!!!! -chyba, że decyzja zapadła - gorzej jak inne województwo to inny organ wydaje i zabawa się zaczyna - nie możesz płacić bo decyzja musi być od wojewody , aż potwierdzi czy pierwszeństwo wypłaty ma Polska czy inny kraj UE ( wyłączamy UK) - jeśli matka jest bierna zawodowo - pierwszeństwo wypłaty ma kraj pracującego rodzica - jeżeli matka pracuje wiadomo, że pierwszym krajem będzie Polska i ewentualnie będą mieli dodatek dyferencyjny z kraju drugiego rodzica jeśli kwota wypłaty świadczeń w tym kraju przewyższa kwotę ( pamiętaj, że 500 + i rodzinne zgodnie z dyrektywą UE jeśli ktoś ma koordynację to ten sam "koszyk" świadczeń) - Teraz ZUS ma ułatwione zadanie bo tylko wysyłają dokumenty o zachodzącej koordynacji i ZUS płaci najpierw i weryfikuje - więc znów oczywiście MOPS-y najgorsze będą, bo u nas inaczej ...
R.M.
Praktykant
Od: 10 cze 2020, 10:54
Zajmuję się: DM/KDR/UKRAINA/stypendia

Napisano: 03 mar 2022, 8:57

Mam dokumenty, że mąż pracuje za granicą, ale informacja jest wydana przez gminę a nie wojewodę. Inna gmina z innego województwa przysłała mi swoją informację do realizacji, ale dodatkowo przesłali dokumenty dotyczące pracy męża za granicą. Dokumentację wysyłam do wojewody, ale co mam zrobić z informacją, którą mi przesłali do realizacji.
Ruda1
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 03 mar 2022, 9:06

Jeżeli jest to decyzja gminna - to jest źle zrobione w innej gminie - musi być decyzja wojewody - Ty kontynuujesz wypłatę na podstawie tej decyzji innego wojewody ,a swoją droga wysyłam do Waszego województwa by powiadomić o zmianie ( więc zrobiłaś OK) - pytanie czy to decyzja gminna czy wojewody - bo tak wtedy kobieta może mieć nienależnie pobrane ...choć skoro Polska wypłaca rozumiem, że kobieta w Polsce pracuje, to trochę ułatwia
R.M.
Praktykant

Napisano: 03 mar 2022, 9:10

Informacja jest gminna, nie wojewody, właśnie dlatego mam problem co zrobić z tą informacją. Nie ma ustalonej koordynacji, kobieta w Polsce nie pracuje, tylko mąż za granicą.
Ruda1
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 03 mar 2022, 9:17

Nie wiem, dlaczego tamta gmina nie wysłała dokumentów do wojewody, chyba nie wiedzieli, we wniosku kobieta nie zaznaczyła, że mąż przebywa za granicą, chociaż przebywał i pracował. Jak się dowiedzieli to wszystko przesłali do mnie.
Ruda1
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 03 mar 2022, 9:25

uuu... to sprawa robi się poważna ... napisz do mnie na priv [email protected]
R.M.
Praktykant

Napisano: 03 mar 2022, 9:35

Wiem, że sprawa sprawa jest pogmatwana, a nie możesz mi tutaj odpowiedzieć. Zadzwoniłabym do UW, ale dodzwonić się nie można.
Ruda1
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 03 mar 2022, 9:54

Mogę, bo to żadna tajemnica - tylko ułatwiłoby to kontakt, ale OK - w obecnej sytuacji jak już dokumenty poszły do wojewody , a Ty masz nieprawidłowe dokumenty ( z innej gminy) tzn. decyzję gminną - na jej podstawie nie możesz kontynuować wypłaty - uświadom Panią, że jeśli będą weryfikowane dokumenty i dojdą, do oświadczenia nieprawdy to na 100% ma pani do zwrotu wypłacone świadczenia z odsetkami ( wylicza to wojewoda) - gdyby tamta gmina zrobiła poprawnie - powinni wysłać dokumenty do swojego wojewody i to tamten wojewoda przekazuje informacje do obecnego - do was trafia informacja o kontynuacji wypłaty i przekazujesz tak jak to zrobiłaś - zatem uporządkowując sprawę - Ty się tym nie przejmujesz - przekazałaś dokumenty poprawnie - nie wypłacasz świadczeń bo nie masz prawnej decyzji ( bo wtedy im więcej wypłacisz kobieta będzie miała i u Ciebie wtedy i w tamtej gminie do zwrotu) - dopóki wojewoda nie orzeknie - i tak nie będziemy wypłacać bo kobieta nie pracuje - sprawa zostaje przekazana do kraju pracy męża.
R.M.
Praktykant

Napisano: 03 mar 2022, 10:05

Dzięki, w takim razie nic nie będę robiła z decyzją innej gminy i będę czekać na rozstrzygnięcie mojego wojewody. Kobieta sama namieszała, mąż pracuje ponad rok za granicą, a ona tego nie zgłosiła. Wydało się dopiero, przy zmianie miejsca zamieszkania.
Ruda1
Awatar użytkownika
Starszy referent

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x