Musi wpsać męża do składu rodziny czy nie?
-
- VIP
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Re: Musi wpsać męża do składu rodziny czy nie?
Ja też się z tym , tak prywatnie, nie zgadzam ( jak z wieloma innymi rzeczami).... ale stosować muszę. A który to przepis szczególny pozwala wyłączyć z rodziny osadzonego ???
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR/SW/FA
- Kontakt:
też tak robię od lat. wydawało mi się i nadal wydaje mi się to logiczne.kronos79 pisze:W tym przypadku akurat jestem skłonny zgodzić się z trollem. Jeśli członek rodziny przebywa w instytucji, to nie uwzględniam ani go, ani jego dochodu. Wpisany w strukturze rodziny jest wyłącznie po to, by mieć pewność co do statusu wnioskodawcy (czy nie jest osobą samotnie wychowującą dziecko, wszak problem nie dotyczy tylko małżonków). A dochód rodziny to suma dochodów jej członków. Tak praktykuję od lat i choć może redakcja przepisu jest niefortunna (bardziej zasadne byłoby wykluczenie osoby przebywającej w instytucji z definicji rodziny) to inne rozumienie przepisu jest, w mojej ocenie pozbawione logiki.de Charette pisze:po co dyskutujecie ze znanym trollem na tym forum?
Przecież ten osobnik nieokreślonej płci co jakiś czas się ujawnia i jakieś prawdy objawione objawia.
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Cały czas mówimy o tym samym przepisie. Kronos imo wyjaśnił sedno sprawy w tym wpisie.~o~ pisze:Ja też się z tym , tak prywatnie, nie zgadzam ( jak z wieloma innymi rzeczami).... ale stosować muszę. A który to przepis szczególny pozwala wyłączyć z rodziny osadzonego ???
Od siebie dodam, że oprócz literalnej interpretacji wypadałoby się zastanowić też nad celowościową.kronos79 pisze:redakcja przepisu jest niefortunna (bardziej zasadne byłoby wykluczenie osoby przebywającej w instytucji z definicji rodziny) to inne rozumienie przepisu jest, w mojej ocenie pozbawione logiki.
Walka z wiatrakami since 1998.
-
- VIP
- Kontakt:
Logiczne może i jest ale nie koniecznie zgodne z ustawą
. Polskie prawo i logika nie zawsze mają po drodze.
Pisałam wyżej o osadzonym biznesmenie z firmą , z dochodami ..... co byście zrobili z takim przypadkiem?????

Pisałam wyżej o osadzonym biznesmenie z firmą , z dochodami ..... co byście zrobili z takim przypadkiem?????
-
- VIP
- Kontakt:
IKS..... a celowym jest przyznawanie świadczeń rodzinnych i wychowawczych w rodzinie gdzie dochód na osobę to kilka tysiaków ???????
Na łebka mają więcej niż ja zarabiam po 30 latach pracy......
Na łebka mają więcej niż ja zarabiam po 30 latach pracy......
Oprócz Musi wpsać męża do składu rodziny czy nie? - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
od kiedy pielegnacyjny przyznać
Nienależnie pobrane. Procedura. Wszczęcie, uchylenie i dec.
Świadczenia opiekuńcze- sprawowanie opieki
swiadcz. rodzinne - dochód z gospodarstwa
dodotek z tytułu kształcenia i rehabilotacji wyrównujecie od
czy moge utracić ten dochód i czy wystarczy go oswiadczyć?
przepisy o utracie i uzyskaniu po nowemu- utracać czy nie
koordynacja,swiadczenie pielegnacyjne,zawieszenie działalnos
Koordynacja - czy stosujemy do Becika?
dodatek na zamieszkanie a zameldowanie
brak alimentów do rodzinnego - oświadczenie
weryfikacja dochodu-empatia nie wykazuje
świadczenie rodzicielskie dla studentki dziennych
Becikowe. W 2015 wychowawczym. W 2017 powrót do pracy. Uzysk
za granicą mąż ale nie ojciec dzieci
czy specjalny zasiłek opiekuńczy podlega koordynacji