Musi wpsać męża do składu rodziny czy nie?

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
~o~
VIP
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Re: Musi wpsać męża do składu rodziny czy nie?

Post autor: ~o~ »

Ja też się z tym , tak prywatnie, nie zgadzam ( jak z wieloma innymi rzeczami).... ale stosować muszę. A który to przepis szczególny pozwala wyłączyć z rodziny osadzonego ???
kontolanik
Stażysta
Zajmuję się: ŚR/SW/FA
Kontakt:

Post autor: kontolanik »

kronos79 pisze:
de Charette pisze:po co dyskutujecie ze znanym trollem na tym forum?
Przecież ten osobnik nieokreślonej płci co jakiś czas się ujawnia i jakieś prawdy objawione objawia.
W tym przypadku akurat jestem skłonny zgodzić się z trollem. Jeśli członek rodziny przebywa w instytucji, to nie uwzględniam ani go, ani jego dochodu. Wpisany w strukturze rodziny jest wyłącznie po to, by mieć pewność co do statusu wnioskodawcy (czy nie jest osobą samotnie wychowującą dziecko, wszak problem nie dotyczy tylko małżonków). A dochód rodziny to suma dochodów jej członków. Tak praktykuję od lat i choć może redakcja przepisu jest niefortunna (bardziej zasadne byłoby wykluczenie osoby przebywającej w instytucji z definicji rodziny) to inne rozumienie przepisu jest, w mojej ocenie pozbawione logiki.
też tak robię od lat. wydawało mi się i nadal wydaje mi się to logiczne.
Awatar użytkownika
Iks
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Iks »

~o~ pisze:Ja też się z tym , tak prywatnie, nie zgadzam ( jak z wieloma innymi rzeczami).... ale stosować muszę. A który to przepis szczególny pozwala wyłączyć z rodziny osadzonego ???
Cały czas mówimy o tym samym przepisie. Kronos imo wyjaśnił sedno sprawy w tym wpisie.
kronos79 pisze:redakcja przepisu jest niefortunna (bardziej zasadne byłoby wykluczenie osoby przebywającej w instytucji z definicji rodziny) to inne rozumienie przepisu jest, w mojej ocenie pozbawione logiki.
Od siebie dodam, że oprócz literalnej interpretacji wypadałoby się zastanowić też nad celowościową.
Walka z wiatrakami since 1998.
~o~
VIP
Kontakt:

Logiczne może i jest ale nie koniecznie zgodne z ustawą :D . Polskie prawo i logika nie zawsze mają po drodze.
Pisałam wyżej o osadzonym biznesmenie z firmą , z dochodami ..... co byście zrobili z takim przypadkiem?????
~o~
VIP
Kontakt:

IKS..... a celowym jest przyznawanie świadczeń rodzinnych i wychowawczych w rodzinie gdzie dochód na osobę to kilka tysiaków ???????
Na łebka mają więcej niż ja zarabiam po 30 latach pracy......
ODPOWIEDZ