szukam artykułu na podstawie którego chciałabym zlecić przeprowadzenie wywiadu u niby-samotnej matki wydaje mi się że kiedyś w świadczeniach rodzinnych był taki zapis który mówił że jeżeli w stosunku do osoby samotnie wychowującej dziecko wystąpią wątpliwości organ może zlecić przeprowadzenie wywiadu teraz nie widzę takiego artykułu w 500+
Taki przepis był w SR daaaawno temu kiedy jeszcze nie było funduszu alimentacyjnego a nawet zaliczki.
A w ogóle to po co chcesz przeprowadzać wywiad? Ustawa precyzyjnie definiuje kto to jest osoba samotnie wychowująca. A jeżeli mieszka z jakims panem, który nie jest ojcem dziecka to nic ci do tego
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę." Kodeks Hammurabiego
A bierze fundusz? Pewnie ojciec sumiennie wywiązuje się z obowiązku alimentacyjnego.
Nie wiem czy coś mozna zrobić. Zainteresować sprawą socjalnych i wystąpić z urzędu do sądu o zwiększenie kwoty alimentów? Poza tym postraszyć prokuratorem o działanie na niekorzyść dziecka?
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę." Kodeks Hammurabiego
świeża sprawa wyrok o alimenty z grudnia więc te występowanie z urzędu o zwiększenie alimentów trochę dziwne. Swoją drogą dziwi mnie że sąd może zatwierdzić taką ugodę na 50 zł