na opał dla bogackich - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 02 wrz 2016, 12:48

Państwo X przez dłuższy czas pracowali w Holandii, wrócili do Polski dom przepięknie urządzony drogie sprzęty rtv, agd, żyją zdecydowanie w luksusie i ponad stan, na chwilę obecną ma stypendium z PUP 997,00 co dane 330,00 na osobę w rodzinie i ubiegają się na opał kpiąc sobie ze wszystkich i strasząc burmistrzem, chcemy dać odmowę ale jak to dobrze zrobić by sko nie podważyło???może już ktoś z Was miał taki przypadek???proszę o pomoc
82gocha
Starszy referent
Od: 04 gru 2014, 15:05
Zajmuję się:

Napisano: 05 wrz 2016, 9:19

Odmowa z uwagi na dysproporcje... ;)
izzzy

Napisano: 05 wrz 2016, 12:49

odmowa zdecydowanie, dysproporcje ( dobrze opisać dom, sprzęty, posesje itd) mam wiele takich odmów i SKO zawsze mi utrzymuje
ninka123

Napisano: 05 wrz 2016, 12:58

robiłam odmowę dożywiania na dysproporcję opisałam sprzęty, zabawki jakie mają dzieci, markowe ubrania, samochody, kolegium utrzymało mi decyzję w mocy
pracownik ops
athena83
Stażysta
Od: 24 sie 2007, 16:37
Zajmuję się:

Napisano: 06 wrz 2016, 15:00

Do athena 83 jak masz możliwość wrzuciła być taką odmowę na forum bo mam podobny przypadek 3 samochody na podwórku, kombajn, dom na podpiwniczeniu ale murowany, w domu też ok a dochody pożal się. Może by coś sensownego wykorzystał do mojej odmowy. Pozdrawiam.
Milek

Napisano: 08 wrz 2016, 14:31

athena83 poratuj...
82gocha
Starszy referent
Od: 04 gru 2014, 15:05
Zajmuję się:

Napisano: 09 wrz 2016, 13:53

coś mi się nie chce wkleić
pracownik ops
athena83
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 09 wrz 2016, 13:57

1. Odmawia się przyznania pomocy w postaci bezpłatnych gorących posiłków w stołówkach szkolnych dla córki w roku szkolnym 2013/2014.

UZASADNIENIE
Zgodnie z przepisem art. 48 ustawy o pomocy społecznej:
1. Osoba lub rodzina ma prawo do schronienia, posiłku i niezbędnego ubrania, jeżeli jest tego pozbawiona. (….)
4. Pomoc doraźna albo okresowa w postaci jednego gorącego posiłku dziennie przysługuje osobie, która własnym staraniem nie może go sobie zapewnić.
5. Pomoc o której mowa w ust. 4, przyznana dzieciom i młodzieży w okresie nauki w szkole może być realizowana w formie zakupu posiłków.
Stosownie do art. 3 ust.1 ustawy o ustanowieniu programu wieloletniego „Pomoc państwa w zakresie dożywiania” w ramach Programu są realizowane działania dotyczące w szczególności:
1. Zapewnienia pomocy w zakresie dożywiania
a) dzieciom do 7 roku życia,
b) uczniom do czasu ukończenia szkoły ponadgimnazjalnej,
c) osobom i rodzinom znajdującym się w sytuacjach wymienionych w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej, w szczególności osobom samotnym, w podeszłym wieku, chorym lub niepełnosprawnym
- w formie posiłku , świadczenia pieniężnego na zakup posiłku lub żywności albo świadczenia rzeczowego w postaci produktów żywnościowych

Zgodnie z art. 5 ust. 1 w/w ustawy „pomoc w zakresie dożywiania może być przyznana nieodpłatnie osobom i rodzinom, o których mowa w art.3 pkt 1 , jeśli dochód osoby samotnie gospodarującej lub dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 150 % kryterium dochodowego, o którym mowa odpowiednio w art. 8 ust.1 ustawy o pomocy społecznej.”
Zgodnie z art. 12 ustawy o pomocy społecznej w przypadku stwierdzonych przez pracownika socjalnego dysproporcji między udokumentowaną wysokością dochodu a sytuacją majątkową osoby lub rodziny, wskazującą, że osoba ta lub rodzina jest w stanie przezwyciężyć trudną sytuację życiową, wykorzystując własne zasoby majątkowe, w szczególności w przypadku posiadania znacznych zasobów finansowych, wartościowych przedmiotów majątkowych lub nieruchomości, można odmówić przyznania świadczenia.

Na podstawie przeprowadzonego wywiadu środowiskowego i zebranej dokumentacji ustalono, że Pani prowadzi wspólne gospodarstwo domowe z mężem oraz trojgiem dzieci. Rodzina utrzymuje się z działalności gospodarczej męża oraz zasiłku rodzinnego. Miesięczny dochód rodziny wynosi 3018,01 co w przeliczeniu na osobę w rodzinie daje dochód 603,60 zł. Pomimo iż dochód rodziny nie przekracza 150% kryterium dochodowego, o którym mowa odpowiednio w art. 8 ust.1 ustawy o pomocy społecznej (456,00 zł x 5 osób x 150% = 3420zł) pracownik socjalny w trakcie przeprowadzania wywiadu środowiskowego stwierdził iż występuje dysproporcja między udokumentowaną wysokością dochodu a sytuacją majątkową rodziny. Rodzina Pani zamieszkuje w trzy izbowym domu, który jest własnością teściów Pani M Dom jest czysty i zadbany. Rodzina posiada ponadpodstawowe sprzęty AGD i RTV, część mebli zostało wymienionych w ostatnim czasie. W pokojach jak również przed domem znajdowały się markowe zabawki dziecięce. Państwo K w prowadzonym przez siebie sklepie zatrudniają pracownika na pełen etat pomimo, że ich zdaniem sklep nie przynosi wystarczających zysków, przy czym sami po za sklepem nie maja innych zajęć. Mając na uwadze powyższe należy stwierdzić, że Państwo K są w stanie przezwyciężyć trudną sytuację życiową wykorzystując własne zasoby majątkowe.
Biorąc pod uwagę powyższe postanawia się jak w osnowie.
pracownik ops
athena83
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 09 wrz 2016, 13:59

to decyzja z roku 2013
pracownik ops
athena83
Stażysta
Zajmuję się: