nadpłata FP - Księgowość

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 07 sty 2014, 14:01

Ewa ja bym to zsotawiła tak jak jest, a przy kontroli zus jesli takowa wyjdzie konieczność korekty wpłatę pomniejszyć i wykazać dochód,
~JULIA

Napisano: 07 sty 2014, 14:42

Przecież ewka nie może tego zostawić tak jak jest. Jeśli przelew poszedł wyższy niż wynika to z deklaracji to ma przecież nadpłatę na koncie 229.

Zgodnie z art. 24 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, nienależnie opłacone składki podlegają zaliczeniu przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych z urzędu na poczet zaległych lub bieżących składek, a w razie ich braku - na poczet przyszłych składek, chyba że płatnik złoży wniosek o ich zwrot, z zastrzeżeniem ust. 6 c, ust. 8 i ust. 8d.

https://www.zus.pl/files/nadp%C5%82ata%2002%202012.pdf

Więc masz dwa wyjścia:
albo piszesz wniosek zwrot nadpłaty, którą następnie przekazujesz na dochody, jak pisze ola
albo najbliższy przelew po prostu pomniejszasz o powstała nadpłatę.

~Monia

Napisano: 25 mar 2014, 16:51

Miałam podobną sytuacje w tym roku. Nadpłaciłam FP w latach 2012-2013. Zrobiłam korekty a kwotę wynikającą z różnicy poprosiłam ZUS o przeksięgowanie na poczet składek społecznych w bieżącym m-c. Po czym przelew na społeczne pomniejszyłam o tą kwotę.
~Ala

Napisano: 26 mar 2014, 17:01

Przecież nadpłata dotyczy roku poprzedniego, nie mozna potrącić z bieżących zusów, pisz pismo do ZUS o zwrot nadpłaty i przekaż na dochody bp.
~Agnieszka

Napisano: 27 mar 2014, 10:59

jak mogę przekazać coś na dochody BP jak Fundusz Pracy płacimy ze środków własnych gminy.
~Ala

Napisano: 27 mar 2014, 13:00

Ala a ja udzielałam wskazówki autorowi tego postu czyli ewce, ona nic nie pisze z jakich środków płaci składki
~Agnieszka

Napisano: 27 mar 2014, 13:28

ja nadplacilam z wlasnych gminy
~ewka

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x