nadpłata składki zus pracodawcy z lat ubiegłych - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 22 kwie 2015, 11:16

mam nadpłatę z zus z lat 2012 jak to zaksięgować przy założeniu że obniżam o tą kwotę bieżące składki???? jest to dochód gminy?? ale jakie paragrafy, proszę o schemat księgowania i paragrafy
lucyna-78

Napisano: 23 kwie 2015, 11:48

jak kiedys napisałm do zus o zwrot nadpłaconych składek polecił abym pomniejszyła bieżące składki
Zrobiłam naliczenie za dany miesiac - nadpłatę wyszłam danego miesiąca na zero
iwona 77

Napisano: 23 kwie 2015, 12:52

A nadpłata wyszła Wam z korekt i byliście jej świadomi czy dostaliście jakieś pismo z ZUS o nadpłacie?
ola7

Napisano: 23 kwie 2015, 13:11

juz za bardzo nie pamietam, choc wydaje mi się ze osoba osiągnęła wymagany okres ubezpieczenia i zus przysłał info.
iwona 77

Napisano: 23 kwie 2015, 13:37

My zaczynamy od pisma do ZUS: W związku z złożonymi deklaracjami rozliczeniowymi – korygującymi w wyniku, których powstały nadpłaty, proszę o przeksięgowanie powstałych nadpłat na poczet składek wynikających z deklaracji rozliczeniowej ZUS P DRA np. 01.04.2015, jak poniżej: (tu wskazujemy deklarację rozliczeniową, która dotyczy nadpłaty i deklarację na którą należy przeksięgować nadpłatę. Czekamy na odpowiedź z ZUS, którą otrzymujemy w ciągu 14 dni.
Księgowanie:
1. PK - przypis należności z tytułu nadpłaconych składek: 221/720
2. WB - do urzędu jako dochody: 222/130 - subkonto dochodów
i dodatkowo zapis - przelew wewnętrzny miedzy subkontem dochodów a wydatków: 229/130 (wydatki) oraz 130 (dochody)/221
alicja08

Napisano: 24 kwie 2015, 11:48

Czegos nie rozumię,jak prosicie zus o przeksięgowanie to co zwracacsz do gminy?
eliza22

Napisano: 24 kwie 2015, 13:15

Ja pisałam pismo do zus o zwrot nadpłaconych składek na ubezpieczenie zdrowotne podopiecznego w związku z otrzymaniem przez niego renty i otrzymane pieniądze zwróciłam na konto gminy
margo12

Napisano: 27 kwie 2015, 12:19

Tak. Nadpłaty z lat poprzednich odprowadzam na dochody gminy lub skarbu państwa, w zależności
skąd było źródło finansowania.
ZUS na nasze pismo przesyła odpowiedź: o treści, że..... nadpłata w kwocie..... została rozliczona na poczet składek za m-c .... zgodnie
ze złożoną dyspozycją.
alicja08

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x