najem od osoby prywatnej w bloku SM - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 31 mar 2025, 8:44

Jest mieszkanie wynajmowane od osoby prywatnej w bloku, którego zarządcą jest spółdzielnia mieszkaniowa. W umowie najmu jest zapis, że najemca będzie płacił czynsz w wysokości 500zł plus media według zużycia. I teraz mam dokument z opłatami wystawiony na właściciela przez spółdzielnię i tam są takie wydatki:
- koszty eksploatacji
- fundusz remontowy
- woda
- wywóz śmieci
- CO
- odprowadzanie ścieków.
Rozumiem, że z tych wydatków biorę tylko wodę, śmieci, CO i ścieki a czynsz liczę sobie po stawce gminnej, bo te koszty i fundusz tyczą się właściciela a nie mojego wnioskodawcy?
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 31 mar 2025, 9:09

koszty eksploatacji, fundusz remontowy i 500 zł porównujesz do zasobów gminy i dodajesz resztę
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 31 mar 2025, 11:14

co wynika z treści umowy najmu ?
ano wynika:
W umowie najmu jest zapis, że najemca będzie płacił czynsz w wysokości 500zł plus media według zużycia.

Czy z treści umowy najmu wynika, że dodatkowo najemca ma ponosić opłaty eksploatacyjne na rzecz spółdzielni?
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 31 mar 2025, 11:37

no właśnie nie i dlatego chciałam się upewnić czy tylko sam czynsz z umowy przyrównuję do stawki gminnej
Alalala
Inspektor

Napisano: 31 mar 2025, 11:54

I teraz mam dokument z opłatami wystawiony na właściciela przez spółdzielnię
w takim razie w jakim celu został załączony ww. dokument?
należy to wyjaśnić
brodafix
Podinspektor

Napisano: 31 mar 2025, 13:06

żeby było pokazane zużycie wody itp.
Alalala
Inspektor

Napisano: wczoraj, 8:21

Czy z treści umowy najmu wynika, że dodatkowo najemca ma ponosić opłaty eksploatacyjne na rzecz spółdzielni?
no właśnie nie i dlatego chciałam się upewnić czy tylko sam czynsz z umowy przyrównuję do stawki gminnej
niemniej jednak oczywistym jest fakt, że najemca ponosi całość kosztów w związku z użytkowaniem przedmiotowego lokalu ;)
pytanie tylko czy te koszty na rzecz spółdzielni zawierają się już w kwocie czynszu tj . 500 zł ?
zapewne tak jest tzn. wynajmujący dostaje od najemcy 500 zł i z tego opłaca czynsz na rzecz spółdzielni [ de facto jednak rzeczywistym płatnikiem jest najemca ;) ] + media.
jeśli tak jest [ tzn. mając wiedzę, że w kwocie czynszu 500 zł. zawierają się opłaty na rzecz spółdzielni ] to moim zdaniem nie można całej kwoty obniżyć i porównać do gminy, ponieważ do gminy porównuje się jedynie czynsz, koszty eksploatacji oraz fundusz remontowy. Nie można porównać :
- woda
- wywóz śmieci
- CO
- odprowadzanie ścieków.
brodafix
Podinspektor

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny