Narodziny dziecka i jednoczesne prawo do świadczenia rodzici

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
fafal03
Praktykant
Zajmuję się: operator
Kontakt:

Re: Narodziny dziecka i jednoczesne prawo do świadczenia rod

Post autor: fafal03 »

Zrobiłem jak pisałem wyżej. Decyzja o przyznaniu rodzicielskiego w marcu. Mimo ze organ ten sam poszedłem zglosic ze wplynie to na prawo do 500+ na pierwsze dziecko. Dostalem informacje ze jest informacja w systemie o uzysk rodzicielskiego z kwietnia i uchylenie 500+ od maja. Teraz niebawem przyszla mi informacja:
Zawiadomienie o wszczeciu postepowania w sprawie przyznanego swiadczenia wychowawczego na okres zasilkowy 2017/2018.

moje pytanie brzmi: Skoro postępowanie to chodzi ze jednak pobrane swiadczenie zostalo uznane za nienaleznie pobrane, czy takie postepowanie prawdopodobnie tyczy sie uchylenia 500+ od maja?
Natalia.św
Starszy referent
Zajmuję się: Św
Kontakt:

Post autor: Natalia.św »

a w treści pisma nie jest napisane czego dotyczy? Na pewno chodzi o uchylenie :)
fafal03
Praktykant
Zajmuję się: operator
Kontakt:

Post autor: fafal03 »

Nie ma nic w tresci pisma, tylko tyle '... w sprawie swiadczenia wychowawczego' nie mam jak podjechac bo bym spytal ale jestem na wyjezdzie. Czyli przy uchyleniu tez jest zawsze w takiej sytuacji wszczynane postepowanie?
Natalia.św
Starszy referent
Zajmuję się: Św
Kontakt:

Post autor: Natalia.św »

tak, jeśli decyzja musi być uchylona to musi być wszczęcie postępowania
sssasss
Praktykant
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: sssasss »

jak dostaniesz decyzje o zwrocie nienaleznie pobranych świadczen to się odwołaj do SKO
ODPOWIEDZ