Dotychczas rozliczałam zwroty dłużników w innym programie - teraz chcę w NEMEZIS - ale wychodzą mi jakieś zawyżone odsetki. Procent mam wprowadzony dobry, czy ktoś mi doradzi co poprawić?
dłużnicy alimentacyjni - rozliczenie należności:
należności dłużnika - 20.06.2016 - 1 200,00 zł
zwrot w dniu 24.06.2016 na kwotę 622,80 zł rozlicza na 620,83 i 1,97 (odsetki) a powinien raczej 621,88 i 0,92 odsetki?
zrób zestawienie prognozowanego zadłużenia na dzień wpłaty i porównaj z tym co bierze na odsetki z automatu.
Z automatu przeważnie źle nalicza. Info-R nie jest w stanie tego porpawić, nie widzi problemu i tłumaczy to wyższą matematyką
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Elmer, a czy mógłbyś dokładnie napisać jak w |Nemezis rozliczasz wpłaty? W pierwszej kolejności mają iść odsetki od całości zadłużenia. Dłużnik ma do spłaty ponad 100 tysięcy. Komornik przekazał 24 tysiące. Z moich obliczeń wynika, że całość idzie na odsetki. Ale jak rozliczam w Nemezis od najstarszego okresu, to z najstarszego okresu zabiera najpierw na odsetki, a resztę rozdziela dna budżet i gminę, a powinno przecież iść na odsetki do kolejnego okresu. Jak w ogóle ogarnąć ten program i odsetki, żeby były dobrze. Proszę pomóż, podpowiedź, zasugeruj.