Pomóżcie proszę, dłużnik mi zmarł, wprowadziłam datę zgonu i widnieje na czerwono, ale jak robię prognozowane należności to dalej mi się pojawia i jego dług. Co muszę zrobić, jakie zdarzenie założyć żeby te należności się wyzerowały???? I co u wierzycielki? Zrobiłam jej wygaśniecie prawa do świadczeń z FA (uchylenie decyzji) czy dobrze?? Od niedawna się tym zajmuje, a to pierwszy raz jak mi dłużnik zmarł i nie wiem co z nim dalej. Proszę o pomoc!!
Musisz we wszystkich decyzjach o zwrocie założyć zdarzenie " Wygaśnięcie należności z powodu śmierci dłużnika alimentacyjnego (art. 28 ust. 3) "
Spokojnie
Teraz już nie ma zdarzenia "decyzja o zwrocie należności...." czy jak to się dokładnie nazywało, ale znalazłam to w "utworzenie zależności dłużnika" i pod to utworzyłam "wygaśniecie..." także już wszystko ok. ale dziękuję za odpowiedź
Jeszcze tylko jedno pytanie, w piśmie do komornika i do księgowości o wygaśnięciu tych jego należności, odsetki wpisuje na jaki dzień? Śmierci czy np na ten kiedy wierzycielka nas o tym poinformowała (są to dwie różne daty)? Jakby jeszcze ktoś raczył mi odpowiedzieć na to pytanie. Z góry dzięki