NEMEZIS źle liczy odestki ustawowe:(

Wybrane tematy:
Podpis klienta pod wywiadem POMOST STD Błąd sprawozdania Sprawozdania MRiPS-06 (wersja 1.04a) za 2021 Odnowienie certyfikatu Brak możliwości wygenerowania sprawozdania SKŁ ZDR pytanie odnośnie poprawności danych problem z wydrukiem informacji /decyzji w Sygnity
ODPOWIEDZ
~Piotrek

NEMEZIS źle liczy odestki ustawowe:(

Post autor: ~Piotrek »

Przy wpłatach dłużników jak dam opcje nalicz odsetki wychodzi zupełnie co innego niż w przypadku, gdy robię zestawienie prognozowanych należności dłużników! Czy może mi to ktoś wytłumaczyć bo nie rozumiem!. Poza tym jak robię to zestawienie to program nie odejmuje mi zwróconych odsetek ustawowych w przypadku gdy komornik przekazał kwotę należności głównej + odsetki :(
~x

Re: NEMEZIS źle liczy odestki ustawowe:(

Post autor: ~x »

napisałem Ci Piotrusiu w innym poście.
~Piotrek

Post autor: ~Piotrek »

ok więc wyjaśniam
wypłaciłem świadczenie z fal:
15-12-2008 roku 3000 zł
otrzymałem wpłatę od komornika:
13-01-2009 roku 500 zł
System liczy mi w zestawieniach przy prognozowanym zadłużeniu 29,82 zł i według mnie prawidłowo [3000x 28 dni (tj. okres od 16-12 do 12-01) x 13%/365] natomiast jak wprowadzam wpłatę przy dłużniku i daję opcję nalicz odsetki to wychodzi mi zupełnie inna kwota odsetek. Odsetki tutaj są liczone proporcjonalnie do wpłaty,ale nie wiadomo co jest prawidłowe? w ustawie pisze, że dłużnik jest zobowiązany do zwrotu świadczenia z funduszu wraz z odsetkami i według mnie pierwszy sposób wyliczenia jest prawidłowy. A jak wy robicie?
~Miś Eryk

Post autor: ~Miś Eryk »

Sposób wyliczenia odsetek jest prawidłowy. w ogóle jest zamotka z tymi odsetkami, ale ja jak i moja ksiegowa wzorujemy sie na nemezisie, bo jak ona sobie i ja sobie to potem bedzie masakra, przy sprawozdaniach, więc opieramy się na tym programie :P
~x

Post autor: ~x »

odsetki proporcjonalne - te co program nalicza Ci przy wpłacie komornika. Na stronie MPiPS są wyjaśnienia i na szkoleniach też tak podają oficjalnie.
ODPOWIEDZ