nie jest możliwe ustalenie nowego miejsca zamieszkania???? - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 2 z 3    [ Posty: 28 ]

Napisano: 08 lis 2022, 22:28

"ustalenie odrębnego adresu miejsca zamieszkania nie jest możliwe z powodu nieporozumień rodzinnych"
" braku zgody ze strony właściciela"
" zamieszkiwania w budynku jednorodzinnym dwóch rodzin - gospodarstw domowych"
jada
Referent
Od: 01 wrz 2017, 19:23
Zajmuję się: PS/ŚW/FA

Napisano: 09 lis 2022, 8:19

Wera11
Referent
Od: 19 paź 2017, 13:18
Zajmuję się: FA

Napisano: 09 lis 2022, 8:21

PYTANIE
Od 3 listopada 2022 zmieniono ustawę o dodatku węglowym, zgodnie z nowym zapisem w przypadku, gdy pod jednym adresem miejsca zamieszkania zamieszkuje więcej niż jedno gospodarstwo domowe i w terminie do dnia 30 listopada 2022 r. nie jest możliwe ustalenie odrębnego adresu miejsca zamieszkania dla poszczególnych gospodarstw domowych, zamieszkujących pod tym adresem w odrębnych lokalach, nie stosuje się ust. 3a i 3b do gospodarstwa domowego, którego źródłem ogrzewania jest oddzielne lub współdzielone źródło ciepła.

Na jakiej podstawie organ właściwy ma stwierdzić, że nie jest możliwe wydzielenie lokalu?

Czy wystarczy oświadczenie wnioskodawcy, z jakich przyczyn nie może wydzielić lokalu, np. brak środków finansowych na opłaty, brak podziału, toczące się sprawy spadkowe, czy też wnioskodawca powinien złożyć wniosek o wydzielenie lokalu i dostarczyć zaświadczenie urzędu, że do 30.11.2022 nie ma możliwości załatwienia sprawy?
Wera11
Referent

Napisano: 09 lis 2022, 8:22

ODPOWIEDŹ
W mojej opinii, fakt braku możliwości ustalenia odrębnego adresu lokalu zajmowanego przez osobę wnioskującą o przyznanie dodatku, organ może ustalić, opierając się na złożonym przez stronę oświadczeniu.

Uzasadnienie
Przepisy ustawy z dnia 5 sierpnia 2022 r. o dodatku węglowym - dalej u.d.w., regulują zasady i tryb przyznawania, wypłacania oraz wysokość dodatku węglowego oraz właściwość organów w tych sprawach, stanowiąc w art. 2 ust. 1 u.d.w., że dodatek węglowy przysługuje osobie w gospodarstwie domowym w przypadku, gdy głównym źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego jest kocioł na paliwo stałe, kominek, koza, ogrzewacz powietrza, trzon kuchenny, piecokuchnia, kuchnia węglowa lub piec kaflowy na paliwo stałe, zasilane paliwami stałymi, wpisane lub zgłoszone do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków (Dz.U. z 2022 r. poz. 438, 1561 i 1576), do dnia 11 sierpnia 2022 r., albo po tym dniu - w przypadku głównych źródeł ogrzewania wpisanych lub zgłoszonych po raz pierwszy do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o których mowa w art. 27g ust. 1 tej ustawy.

Natomiast zgodnie z art. 2 ust. 3c i 3d u.d.w., dodanym przez art. 26 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 27 października 2022 r. zmieniającej ustawę z dniem 3 listopada 2022 r., w przypadku, gdy pod jednym adresem miejsca zamieszkania zamieszkuje więcej niż jedno gospodarstwo domowe i w terminie do dnia 30 listopada 2022 r. nie jest możliwe ustalenie odrębnego adresu miejsca zamieszkania dla poszczególnych gospodarstw domowych zamieszkujących pod tym adresem w odrębnych lokalach, nie stosuje się ust. 3a i 3b do gospodarstwa domowego, którego źródłem ogrzewania jest oddzielne lub współdzielone źródło ciepła. W przypadku, o którym mowa w ust. 3c, gospodarstwu domowemu, które zajmuje lokal, dla którego nie było możliwe ustalenie odrębnego adresu, wójt, burmistrz albo prezydent miasta przyznaje dodatek węglowy w drodze decyzji administracyjnej, jeżeli w wyniku przeprowadzenia wywiadu środowiskowego organ ten ustalił zamieszkiwanie pod jednym adresem w odrębnych lokalach kilku gospodarstw domowych oraz wykorzystywanie przez te gospodarstwa oddzielnego lub współdzielonego źródła ogrzewania. Z przeprowadzonego wywiadu środowiskowego sporządza się notatkę służbową. Wójt, burmistrz albo prezydent miasta dokonuje wpisu źródła ciepła do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków, jeżeli źródło nie było wcześniej zgłoszone do tej ewidencji, bez konieczności składania odpowiedniej deklaracji.

Jednakże żaden przepis u.d.w., nie uzależnia przyznania prawa do dodatku węglowego od potwierdzenia (udokumentowania) braku możliwości ustalenia odrębnego adresu miejsca zamieszkania dla poszczególnych gospodarstw domowych zamieszkujących pod tym adresem w odrębnych lokalach, zaświadczeniem z urzędu. Zatem fakt ten w mojej opinii, można ustalić na podstawie złożonego pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych oświadczeń, oświadczenia strony. Bowiem stosownie do treści art. 75 ustawy z 14.06.1960 r. – Kodeks postępowania administracyjnego wyrażającego tzw. zasadę równości środków dowodowych jako dowód należy dopuścić wszystko, co może przyczynić się do wyjaśnienia sprawy, a nie jest sprzeczne z prawem. W szczególności dowodem mogą być dokumenty, zeznania świadków, opinie biegłych oraz oględziny. Natomiast jeżeli przepis prawa nie wymaga urzędowego potwierdzenia określonych faktów lub stanu prawnego w drodze zaświadczenia właściwego organu administracji, organ administracji publicznej odbiera od strony, na jej wniosek, oświadczenie złożone pod rygorem odpowiedzialności za fałszywe zeznania.
Wera11
Referent

Napisano: 09 lis 2022, 11:59

I co strona ma napisać w tym oświadczeniu??- że nie składa żadnego wniosku o nadanie nowego numeru bo to mu nie potrzebne. To chyba nikt nie będzie tych spraw prostował, jeśli można napisać na oświadczeniu (wyobraźnia petentów nie zna granic :lol: )
zocha1234
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:22
Zajmuję się: ZR, FA, wszystko

Napisano: 09 lis 2022, 12:07

Kolejna odpowiedź z lexa- czyli samo świadczenie wnioskodawcy to za mało

"Wedle zaś art. 2 ust. 15g u.d.w., dodatek węglowy przysługuje osobie w gospodarstwie domowym także, gdy główne źródło ogrzewania gospodarstwa domowego, o którym mowa w art. 2 ust. 1, nie zostało zgłoszone lub wpisane do centralnej ewidencji emisyjności budynków, a w wyniku przeprowadzenia wywiadu środowiskowego ustalono, że źródłem ogrzewania tego gospodarstwa jest źródło, o którym mowa w art. 2 ust. 1 u.d.w. Z przeprowadzonego wywiadu środowiskowego sporządza się notatkę służbową. Wpis do centralnej ewidencji emisyjności budynków dokonywany jest przez wójta, burmistrza albo prezydenta miasta z urzędu bez konieczności składania odpowiedniej deklaracji.

W świetle ww. regulacji, dodatek węglowy może zostać przyznany osobie, gdy zostanie ustalone, że główne źródło ogrzewania gospodarstwa domowego, o którym mowa w art. 2 ust. 1 u.d.w., nie zostało zgłoszone lub wpisane do centralnej ewidencji emisyjności budynków. Jeżeli takie źródło ogrzewania zostało zgłoszone przez osobę w gospodarstwie domowym, lecz po dniu 11.08.2022 r., to wówczas dodatek węglowy nie przysługuje.

W kontekście drugiego pytania, należy wskazać, że zgodnie z art. 2 ust. 3c u.d.w. w przypadku, gdy pod jednym adresem miejsca zamieszkania zamieszkuje więcej niż jedno gospodarstwo domowe i w terminie do dnia 30 listopada 2022 r. nie jest możliwe ustalenie odrębnego adresu miejsca zamieszkania dla poszczególnych gospodarstw domowych zamieszkujących pod tym adresem w odrębnych lokalach, nie stosuje się ust. 3a i 3b do gospodarstwa domowego, którego źródłem ogrzewania jest oddzielne lub współdzielone źródło ciepła.

Ustawodawca nie określił, w jakim sposób organ powinien zweryfikować, czy w terminie do dnia 30 listopada 2022 r. nie jest możliwe ustalenie odrębnego adresu miejsca zamieszkania dla poszczególnych gospodarstw domowych zamieszkujących pod tym adresem w odrębnych lokalach. W mojej ocenie, samo oświadczenie strony w tym zakresie, będzie niewystarczające. Fakt ten, należy wykazać, przedstawiając dokument, np. organu, prowadzącego postępowanie w sprawie nadania adresu, z którego wynika, że postępowanie nie zostanie zakończone do 30 listopada 2022 r., albo dokument, wskazujący, że nadanie odrębnego adresu jest niemożliwe.

Pojęcie odrębnego lokalu, nie zostało zdefiniowane na gruncie u.d.w. Należy więc w mojej ocenie, interpretować je w znaczeniu potocznym, jako lokalu oddzielonego od pozostałych lokali, za pomocą ścian.

W kontekście ostatniego pytania, zgodnie z art. 2 ust. 15f u.d.w., w przypadku posiadania informacji wskazujących, że osoba, która nie złożyła wniosku o wypłatę dodatku węglowego, spełnia warunki jego przyznania wynikające z ustawy, wójt, burmistrz albo prezydent miasta może przeprowadzić wywiad środowiskowy w celu ustalenia prawa do tego dodatku. Z przeprowadzonego wywiadu środowiskowego sporządza się notatkę służbową. W takim przypadku, organ ten przyznaje dodatek w drodze decyzji administracyjnej z urzędu, bez konieczności składania wniosku.

W świetle powyższego, organ może wszcząć postępowanie z urzędu i przyznać w drodze decyzji dodatek węglowy tylko osobom, które wcześniej nie składały wniosku o dodatek węglowy. W efekcie, w mojej ocenie, przepis art. 2 ust. 15f u.d.w. nie będzie dotyczył osób, które składały już wnioski o przyznanie dodatku węglowego, lecz pozostawiono je bez rozpoznania na podstawie art. 2 ust. 3b u.d.w."
fundusz125
Praktykant
Od: 11 sty 2019, 10:03
Zajmuję się: fa,sw

Napisano: 09 lis 2022, 12:28

jedna taka mała rzecz:
jakim k...urwa cudem ktoś ma wam oświadczyć, że do 30.11.2022 nie uzyska?
Decyzje możecie wydać dopiero z datą grudniową i wtedy dopiero brać oświadczenia
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 09 lis 2022, 12:33

de Charette pisze:
09 lis 2022, 12:28
jedna taka mała rzecz:
Decyzje możecie wydać dopiero z datą grudniową i wtedy dopiero brać oświadczenia
Logicznie to ma sens ale co w przypadku gdy wynajmuje lokal a właściciel lokalu powiedział mi, że jemu się nie chce i on nie będzie wyodrębniał adresu ?
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 09 lis 2022, 12:39

de Charette pisze:
09 lis 2022, 12:28
jedna taka mała rzecz:
a czy nie macie takiego poczucia, ze czego byśmy nie zrobili będzie zle????
elinka85
Referent
Od: 22 sie 2019, 14:23
Zajmuję się: ps

Napisano: 09 lis 2022, 12:52

"W świetle ww. regulacji, dodatek węglowy może zostać przyznany osobie, gdy zostanie ustalone, że główne źródło ogrzewania gospodarstwa domowego, o którym mowa w art. 2 ust. 1 u.d.w., nie zostało zgłoszone lub wpisane do centralnej ewidencji emisyjności budynków. Jeżeli takie źródło ogrzewania zostało zgłoszone przez osobę w gospodarstwie domowym, lecz po dniu 11.08.2022 r., to wówczas dodatek węglowy nie przysługuje."

W swietle tego co ten odpowiadający z lex pisze powyżej nie jest dla mnie nijak wiarygodny. Nie ma takiego czegoś w ustawie jak wyżej zacytowałam. Ja nie wiem jak mozna takie interpretacje snuc skoro zdanie "nie zglosiły zrodla ciepła do dnia 11 sierpnia" jest proste jak budowa cepa.
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Strona 2 z 3    [ Posty: 28 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x