Co robicie gdy dłużnik nie odbiera waszych pism? Konkretnie chodzi mi o wszczęcie postępowania o uznaniu go za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych i tejże decyzji. Decyzja nie jest prawomocna?
zgodnie z art. 44 Kpa nawet jeśli nie odebrał pisma, to traktujemy je jako skutecznie doręczone
(no chyba że listonosz odnotuje na zwrotce że taki tu nie mieszka/wyprowadził się/nie żyje)
Tez tak do tej pory uważałam, tak robiłam, ale mam problem ze Starostwem, nie chcą zatrzymać prawa jazdy dłużnikowi, bo nie odebrał wszczęcia i decyzji. Powołują się na wyrok WSA w poznaniu z dn. 29.02.2012r. II SA/Po 1181/11. A inne Starostwo odmówiło zatrzymania prawa jazdy też właśnie z tego powodu, powołując się na Wyrok Sądu Adm. w Krakowie z dnia 12 kwietnia 2019r. III SA/Kr 735/18.
Wysłali zapytanie. W ogole to chceli cała dokumentację odnosnie tego postepowania. Tego im nie wysłałam, bo nie ma podstawy. Potem zwrócili się z zapytaniem kiedy stała sie prawomocna. To im jednak nie wystraczyło i zapytali czy i kiedy odebrał. w jakim trybie było doręczenie. Twierdza, że decyzja nie jest prawomocna.