nie wysłane - co teraz

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
mami 12

nie wysłane - co teraz

Post autor: mami 12 »

Witam, mamy taki problem Pani od kwietnia ma przyznane 500+ na drugie dziecko, we wniosku zaznaczyła że członek rodziny za granicą ( kilkakrotnie poprawiała nie przebywa/ przebywa), jednak mimo to nie wysłaliśmy o koordynację, nasz błąd, przeoczenie
Mam pytanie co teraz mamy zdobić, wstrzymać i wysłać?
Bardzo proszę o pomoc!!!!!
kosmopatka
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: nie wysłane - co teraz

Post autor: kosmopatka »

może jak najszybciej przesłać do rops zapytanie czy zachodzi czy nie zachodzi koordynacja? a jeżeli zachodzi to uchylic decyzje.
mami 12

tylko co napisać w uzasadnieniu? że nie nastąpiła pomyłka?
kosmopatka
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

to zależy czy chcesz sie przyznać czy ukryć teczkę na dnie szafy..
można byłoby napisać że MOPS błędnie przeanalizował wniosek i pomimo zaznaczenia przez stronę we wniosku, że członek rodziny przebywa poza granicami rzeczypospolitej polskiej, organ wydał decyzje przyznającą SW na dzieci .... na okres od.. do.. w wysokości 500 zł miesięcznie.
w związku z powyższym na podstawie art. 16 ust. 2 ustawy z dnia .... MOPS zwraca się z prośbą o ustalenie, czy w sprawie Pani ...., zam. ...., mają zastosowanie przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego.

może coś w ten deseń przeszłoby?
mami 12

nie chce ukrywać lepiej wysłać niech zweryfikują, tylko trzeba wstrzymać wypłatę świadczenia, ale z jaką podstawą?
kosmopatka
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

teoretycznie wypłate wstrzymujesz gdy rops wyda juz postanowienie ze w czasie tym zachodzi koordynacja.
nie chce zle doradzic bo jestem nowa ale ja bym wypłacała. ewentualnie później uchylic decyzje i zwrot na podstawie postanowienia.
ale moze niech ktos jeszcze sie wypowie
kiki888

Post autor: kiki888 »

ja wypłacam dalej do momentu aż ROPS przesle że zachodzi koordynacja wtedy dopiero uchylam
kosmopatka
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

kiki888 pisze:ja wypłacam dalej do momentu aż ROPS przesle że zachodzi koordynacja wtedy dopiero uchylam
jeżeli wszystko grało w papierach to i ja tak wypłacam. ale tutaj mamy przypadek bezpodstawnego rozpatrzenia wniosku.
mami 12

tylko żeby wstrzymać wypłatę, nawet na pani wniosek to co w uzasadnieniu?
anabelka

Post autor: anabelka »

moja mecenaska wyczytała, że samo wstrzymanie wypłat jest czynnością materialno-techniczną i nie wymaga wydawania decyzji ani postanowienia. wystarczy zwykłe pismo napisać, że wstrzymujesz wypłaty.
ODPOWIEDZ