Rodzina pobiera zasiłek rodzinny, w roku 2014 pracowała tylko matka, ojciec podjął zatrudnienie od marca 2016 r. i nie zgłosił uzysku, czy przy nowym okresie ten jego dochód będę musiała podzielić przez 10 miesięcy czy trzeba żądać dochód za kwiecień 2016 r.? Proste ale nurtujące bo w empatii widać wszystko...
To jak nie zgłosi teraz to później trzeba wszcząć postępowanie i wydać decyzję o nienależnie pobranych i zwrocie (większa kwota do zwrotu i większe odsetki).
Bazując na empatii myślę że będzie mnóstwo takich przypadków i powiedzą "nie wiedziałem", bo na wcześniejszych załącznikach jak ktoś się nie przyznał to my tez nie wiedzieliśmy.
Staraj się przy przyjmowaniu wniosków na nowy okres zasiłkowy mówić ludziom, że sposób pobierania informacji się zmienił i teraz wszystko może wyjść samo w trakcie.
U mnie kilka osób się tak "przejechało" mimo tego, że informowałem a teraz przyznają mi rację.
Jeżeli płacisz teraz świadczenia to równie dobrze możesz wznowić postępowanie do wniosku złożonego na ten okres zasiłkowy.
Po pierwsze -( żle wypełniony wniosek) we wniosku powinni wskazać że nastąpiło uzyskanie dochodu- wezwij do złożenia wyjaśnień
Po drugie- zaświadczenie o zarobkach już powinno być w aktach - wezwij do uzupełnienia
Po trzecie- decyzja została wydana na podstawie fałszywych informacji/oświadczeń złożonych przez stronę
Pewnie jeszcze trzeba zrobić wszczęcie postęp.w sprawie nienależnie pobranych świadczeń w poprzednim okresie zasiłkowym