Niech ktos pomoże. Proszę !!!Zasiłek pielęgnacyjny w DPS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]

Napisano: 04 mar 2017, 17:59

Na naszym terenie mamy DPS. Mieszkańcy DPS złożyli wnioski na zasiłek pielęgnacyjny, mają odpowiednie orzeczenia o niepełnosprawności, ponoszą 70 % odpłatności za pobyt z własnych dochodów, mam od nich oświadczenia że nie pobierają dodatku pielęgnacyjnego w ZUS/ KRUS.
Teraz mam pytanie o takie osoby które trafiły do DPS np od 2002r. na tzn.starych zasadach i o zapis art. 16 ust. 6 ,, Zasiłek pielęgnacyjny nie przysługuje osobie uprawnionej do dodatku pielęgnacyjnego''
Znajoma twierdzi, że takim osobom które są w DPS na starych zasadach zasiłek pielęgnacyjny nie przysługuje , pomimo ze przy rentach, emeryturach ZUS/KRUS im teraz nie wypłaca tego dodatku . Twierdzi,, stary mieszakniec DPS " jest z mocy prawa uprawniony do dodatku pielęgnacyjnego i takiej osobie zasiłek pielęgnacyjny nie przysługuje, bez względu na to czy jest wypłacany przez ZUS, czy nie.
Taki mieszkaniec który trafił do DPS przed 2004r.według niej ma uprawnienia do dodatku pielęgnacyjnego ale nie jest on wypłacany przez ZUS ze względu na to że przebywa w DPS i nie należy się zasiłek pielęgnacyjny.
P.S. Ja nigdy nie weryfikowałam kiedy ten mieszkaniec trafił do DPS, jak podpisał że nie pobiera dodatku to wypłacałam zasiłek pielęgnacyjny.Pomożcie !!!
milenkamm
Stażysta
Od: 31 gru 2009, 13:20
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x