niedopełnienie obowiązku przez zarządcę - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 28 wrz 2023, 9:57

Witam, bardzo proszę o Waszą opinię - zarządca nie poinformował nas na czas o zaległościach o których mowa w art. 7 ust. 11 ustawy, zamiast w terminie 14 dni od dnia powstania zaległości (tj. między 1 a 14 dniem lipca), dał nam znać dopiero z końcem sierpnia (błędnie zinterpretował zapis "pełne 2 miesiące"). Oczywiście wysłaliśmy do zarządcy zapytanie, czy zaległości dotyczyły bieżących należności (dodatek mieszkaniowy przyznany na okres od maja do października, świadczenie zostało wypłacone włącznie do sierpnia), wszczęliśmy również postępowanie odnośnie wstrzymania decyzji. jednak nie kalkuluje się to wszystko z zapisami ustawy - nie wiemy jak liczyć terminowość wywiązania się strony z uregulowania zaległości. czy od chwili stwierdzenia, że osoba nie opłaca należności (pismo od zarządcy z sierpnia), czy wstrzymanie od września (tym samym wydłuża się termin podany ściśle w ustawie), czy od razu wygasić decyzję o DM?
opsza
Praktykant
Od: 31 sty 2020, 16:28
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 28 wrz 2023, 10:21

Wstrzymujesz wypłatę ( a nie decyzję).
Jesli termin zapłaty czynszu był ustalony np. na 17 dnia każdego miesiaca, to liczysz 14 dni od tej daty. I to jest termin dla zarządcy na zgłoszenie faktu zaległości do organu (oczywiście po 2 miesiacach).
Jesli termin został przekroczony, to wzywasz zarządcę pismem ( a nie decyzją) do zwrotu dodatków za miesiace w których nastapiła zaległośc. Dodatkowo rozważasz nałozenie na niego kary 500 zł (w formie decyzji).
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 28 wrz 2023, 10:56

Ja się pytam jak mam postąpić z wnioskodawcą a nie zarządcą.
opsza
Praktykant
Od: 31 sty 2020, 16:28
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 28 wrz 2023, 11:08

opsza pisze:
28 wrz 2023, 10:56
Ja się pytam jak mam postąpić z wnioskodawcą a nie zarządcą.
Ty w tej chwili nic nie masz do wnioskodawcy tylko do zarządcy , to on cię nie poinformował.
Czytaj ze zrozumieniem wpis Maxima / tu jest wszystko wytłumaczone/
lusia&lusia
Referent
Od: 27 sty 2017, 20:26
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x