Niedopłata składek ZUS - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 03 wrz 2015, 14:47

Witam,

Zwróciłam się do ZUS z prośbą o rozliczenie konta, bo w należnościach (221) miałam jakieś należności od ZUS z tytułu nadpłaty składek, które są przepisywane już kolejny rok.
Jednak w odpowiedzi ZUS okazało się, że mam niedopłaty na deklaracjach 01 (za pracowników) i nadpłatę (ale niewielką - mniejszą niż moje należności na koncie 221) na deklaracji 51 (za podopiecznych).
Nie wiem co z tym począć, to moje początki w budżetówce... Jak to zaksięgować???

Czy mam należności z konta 221 przeksięgować w koszty, jako przedawniona należność?
A te niedopłaty jak zaksięgować i zapłacić?

Pomóżcie proszę ...
aso

Napisano: 07 wrz 2015, 9:24

Proszę księgowi z doświadczeniem - podpowiedzcie.... :oops:

Czy mogę opłacić wskazane przez ZUS (w rozliczeniu konta) kwoty w zakresie DRA 01 (czyli za pracowników ośrodka, a nie podopiecznych), które są niedopłatą za lata ubiegłe?
W ZUS powiedzieli, że te kwoty wloką się od 2012 roku... (to są niewielkie kwoty 5 zł, 17 zł i 113 zł).
Co radzicie, opłacić to (i jak wtedy zaksięgować), czy dopóki ZUS nie żąda zapłaty nie ruszać tego?

Proszę pomóżcie.... :roll:
aso

Napisano: 07 wrz 2015, 10:05

ja już mam na szczęście za sobą rozliczanie konta. Zus ma jeden wielki bałagan. to wina ich systemu. sam sobie zalicza wpłaty jak mu się podoba.
napisz o zaliczenie wszelkich nadpłat na najstarsze zobowiązania. albo najpierw poproś o wydruk z ich systemu, żeby uzgodnić swoje konto z ich kontem. i zobaczysz co Ci wyjdzie.
Nie wierz ślepo, że ZUS ma dobrze!!!
Miłka

Napisano: 07 wrz 2015, 11:43

Absolutnie nie wierz ZUS-owi .Nic na telefon , Najczęściej to w jednostkach jest dobrze a nie w ZUSie . W 2011 roku według pisma z ZUS wychodziła niedopłata z naszej strony około 19.000,00!!!! A 3 miesiące wcześniej miałam zaświadczenie od nich, że nic nie zalegamy. pod deklarację podpinam sobie przelewy na dowód zapłaty. Byłam gotowa pisać skargę do prezesa . Na szczęście teraz już mam święty spokój i niech tak zostanie.
AKM

Napisano: 09 wrz 2015, 13:51

Załamka - dostałam od Pani z ZUS rozliczenie konta od 1999 roku - wszystkie wpłaty i deklaracje- istny misz-masz... Nigdy nie dojdę skąd mam niedopłaty na deklaracjach 01 i nadpłatę w 51.
Pewnie nie mogę napisać pisma o przeksięgowanie nadpłaty z 51 (zus podopiecznych) na 01 (zus pracowników)?
Bo to inne rozdziały?
To są nieduże kwoty (do dopłaty: 5,17 i 113 zł; a do zwrotu 113 zł) - już się zastanawiałam, czy nie dopłacić tego z własnej kieszeni :oops:
Ale tak też pewnie nie można...
aso

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x