Niekompetencja redaktora - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 22 gru 2016, 21:34

Widzieliście ten artykuł?

https://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... 24121.html

Redaktor chyba nawet nie czytał ustawy i nie wie że przy wyliczaniu dochodu rodziny nie bierzemy dochodu netto, ręce opadają... :(

PS
Ten artykuł wydaje mi się kalką tego artykułu:

https://parenting.pl/portal/setki-tysie ... a-alimenty
fail

Napisano: 23 gru 2016, 9:50

Na pewno?

"Najłatwiej to pokazać na liczbach. W tym roku pensja minimalna wynosi 1850 zł brutto - czyli 1355 zł na rękę. W przypadku rodziny składającej się z rodzica i jednego dziecka - dochód na osobę wynosił 621 zł. Dlaczego? To dochód na rękę po odjęciu kosztu uzyskania przychodu dla pracownika miejscowego dzielony przez 2. W ten sposób wylicza się właśnie dochód w świadczeniach rodzinnych. "
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 23 gru 2016, 10:18

O widzę poprawił ten artykuł - wcześniej miał on brzmienie następujące:

"Wszystkiemu winne jest podwyższenie płacy minimalnej. Od 1 stycznia 2017 r. ma ona wynosić 2 tys. zł. brutto, czyli 1459 zł. netto. Tymczasem próg dochodowy, uprawniający do otrzymywania środków z Funduszu Alimentacyjnego to 725 zł. na osobę.

- Jeśli więc matka samotnie wychowująca jedno dziecko zarabia najniższą krajową, przekroczy próg o 9 zł"

Czyli jednak mój email do autora artykułu zadziałał lub inne osoby zwróciły mu na to uwagę.
fail

Napisano: 23 gru 2016, 13:37

No to gratulacje :D Szczerze mówiąc wyjątkowo merytoryczne mi się to wydawało w porównaniu z resztą wypocin serwowanych przez redaktorów którzy olali research i np. wrzucają świadczenia rodzinne do "opieki społecznej", albo mieszają kryteria i akty prawne - a tu jednak ktoś ogarnięty maczał w tym palce ;) Fajnie, że Ci się chciało.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x