nienależie pobrane a pismo - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 16 kwie 2014, 11:47

Witam kobieta pobierała zasiłek pielęgnacyjny po czym przyszła że pobiera dodatek więc zrobiłam uchylenie i potem NP, po czym Pani przyszła złożyła podanie o umorzenie NP a za kilka dni składa pismo że jednak zwróci czy ja mam jej wydawać decyzję
Zofia

Napisano: 16 kwie 2014, 13:40

hej nie mieliście takich przypadków
Zofia

Napisano: 16 kwie 2014, 13:43

zależy. chcesz odpowiedzi formalnej czy życiowej?
de Charette

Napisano: 16 kwie 2014, 14:16

Zofia pisze:Witam kobieta pobierała zasiłek pielęgnacyjny po czym przyszła że pobiera dodatek więc zrobiłam uchylenie i potem NP, po czym Pani przyszła złożyła podanie o umorzenie NP a za kilka dni składa pismo że jednak zwróci czy ja mam jej wydawać decyzję
Drugim pismem wycofała żądanie wszczęcia postępowania w tej sprawie, więc postępowanie stało się bezprzedmiotowe i je umarzasz z art. 105 kpa -decyzją.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 16 kwie 2014, 14:21

Dzięki w właśnie o to mi chodziło zastanawiałam się nad umorzeniem i tak zrobię :P
Zofia

Napisano: 18 kwie 2014, 10:32

Jeszcze jedno czy umorzenie dopiero z chwilą jak spłaci nienależnie pobrany ZP?
Zofia

Napisano: 18 kwie 2014, 11:20

Zofia pisze:Jeszcze jedno czy umorzenie dopiero z chwilą jak spłaci nienależnie pobrany ZP?
Nie, strona złożyła wniosek o umorzenie należności, a następnie go wycofała. Postępowanie w przedmiocie umorzenia stało się tym samym bezprzedmiotowe i dlatego umarzasz postepowanie.
To czy wpłaci nie ma tu nic do rzeczy. Jeśli nie wpłaci w wyznaczonym terminie, skierujesz sprawę do egzekucji administracyjnej.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x