Osoba która składa wniosek oświadczyła nie prawdę, to ona ma za obowiązek dostarczyć taki wyrok do wgląd. Zawiadamiasz o wszczęciu postępowania o n/p świadczenie po czym decyzja ustalająca n/p i oczywiście odsetki ustawowe. Też zadaj sobie pytanie co z okresami 16/17, 17/18?wika2 pisze: 16 gru 2021, 11:53 TAK, MIAŁAM TAKIE DOKUMENT W AKTACH, ALE W DNIU SKŁADANIA KOLEJNEGO WNIOSKU BYŁ JUŻ WYROK USTALAJĄCY OJCOSTWO
NIENALEŻNE PO WZNOWIENIU-czy są odsetki
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Re: NIENALEŻNE PO WZNOWIENIU-czy są odsetki
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: sr
- Kontakt:
własnie, po wznowieniu postepowania, uchyiłam decyzję, po czym przyznałam na jedno dziecko i odmówiłam na drugie
-
- Referent
- Kontakt:
No to zrobiła Pani nie zgodnie z prawem. Teraz to najlepiej z prawnikiem skonsultować jak to odkręcić. Tak mi się wydaję, że tą uchylającą i tą przyznającą/ odmowną musisz teraz wystąpić do SKO o stwierdzenie ich nieważnościwika2 pisze: 16 gru 2021, 12:05 własnie, po wznowieniu postepowania, uchyiłam decyzję, po czym przyznałam na jedno dziecko i odmówiłam na drugie
-
- Starszy referent
- Kontakt:
Dlaczego takie stanowisko? kpa reguluje jak nie ma uregulowań w naszej ustawie.
na tamtą chwilę, strona zataiła dokument, który ją nie kwalifikował do św., zostało przyznane świadczenia. sprawa wyszła w 2021 r.
wznawiam postepowanie, bo wyszły na jaw nowe okoliczności istniejące w dniu wydania decyzji, o których nie wiedział organ
na tamtą chwilę, strona zataiła dokument, który ją nie kwalifikował do św., zostało przyznane świadczenia. sprawa wyszła w 2021 r.
wznawiam postepowanie, bo wyszły na jaw nowe okoliczności istniejące w dniu wydania decyzji, o których nie wiedział organ
-
- Starszy referent
- Kontakt:
Bo przepis uchylony dot. np po wznowieniu?
-
- Referent
- Kontakt:
Pani zrobiła nie zgodnie z prawem i jest to gruby podstawowy błąd, ponieważ jest żelazna reguła iż nie uchyla się decyzji wstecz tylko i wyłącznie w przypadkach koordynacji. Najbezpieczniej unieważnić prze SKO te dwie świeże decyzje i oczywiście wszczać postepowanie o N/P świadczenie z odsetkami.wika2 pisze: 16 gru 2021, 12:23 Dlaczego takie stanowisko? kpa reguluje jak nie ma uregulowań w naszej ustawie.
-
- Starszy referent
- Kontakt:
dlatego uchyliłam po wzowionym postępowaniu
-
- Referent
- Kontakt:
Przyznaje Pani rację i przy okazji przepraszam za zamieszanie (nigdy nie nie miałem takiego przypadku). Dobrze Pani zrobiła, teraz tylko żądać nienależnie pobranych z odsetkami. No i ja bym też poruszył wcześniejsze okresy, chyba że nie składała.
Ps lubię takie dyskusję bo człowiek uczy się czegoś nowego za co dziękuje

-
- Starszy referent
- Kontakt:
super, dziekuję za poświęcony czas i uwagę, pozdrawiam!
Oprócz NIENALEŻNE PO WZNOWIENIU-czy są odsetki - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
500+ a zmiana miejsca zamieszkania
koszty obsługi 500 plus
Wniosek na okres 2018/2019
uchylenie dec z koordynacji
wypłata koordynacji po terminie , nie zaczytało wypłat
500+ dzieci umieszczone w pieczy zastępczej
decyzja - do zwrotu sw
Braki środków na wypłatę 500+ na XII
500+ z wyrównaniem od czerwca 2021
Skomplikowany przypadek. Pomocy !!!!
szkolenie z wokiss
500+ forma rzeczowa w praktyce? PILNE
niedobory kwot dotacji dla gmin na wypłaty 500+ w grudniu
Dodatek osłonowy?
Przekazanie 500+ do ZUS
który organ jest właściwy do prowadzenia sprawy.