nienależne pobrane świadczenia

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
Awatar użytkownika
kb
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: nienależne pobrane świadczenia

Post autor: kb »

to juz zdazyla sie uprawomocnic decyzja uchylajaca? ze zdazylas wszczac i zakonczyc postepowanie o nienaleznych i zwrocie ? troche te postepowania przeprowadzilas byle jak chyba:) bo chyba nalezaloby ustalic,ze w grudniu nastapila utrata tego zatrudnienia i wyplacone swiadczenia od grudnia nie byly nienalezne
gopsssss
Stażysta
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: gopsssss »

strona napisała oświadczenie po otrzymaniu wszczęcia ze nie wnosi nic do spraw, więc mogłam od razu wydać dcyję Do kiedy powinnam uchylić to świadczenie
gopsssss
Stażysta
Kontakt:

A z decyzji uchylającej zrzekła się z prawa do odwołania. Tylko mam wątpliwości czy uchylenie świadczenia powinno nastąpić do końca okresu świadczeniowego?
Awatar użytkownika
kb
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

uchylenie to uchylenie, jak cos uchylisz to dalej tego nie ma...tylko powinnas byla porzadnie ustalic co i jak:) bo wychodzi na to, ze w momencie kiedy ustyalas,ze swiadczenia nie przysluguja to one juz znow przyslugiwaly, wiec moze wcale nie trzeba bylo uchylac decyzji, tylko wszczac postepowanie o nienaleznych za pazdziernik...Moze wszytskiego nie rozumiem, ale z tego co napisalas to mi wychodzi,ze w marcu doliczalas dochod uzyskany , ktory mial wplyw na prawo do swiadczenia od pazdziernika, a w grudniu juz go nie bylo, wiec powinnas tez miec w marcu swiadectwo pracy, zeby poprawnie ustalic od kiedy do kiedy swiadczenia nie przyslugiwaly
gopsssss
Stażysta
Kontakt:

dobrze rozumiesz :) uchyliłam świadczenie od pażdziernika do końca okresu. ponownie strona złożyła wniosek o ustalenie prawa do św w marcu wraz ze świadectwem pracy i teraz pobieram jej świadczenie od marca na poczet nienależnych
Awatar użytkownika
kb
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

no ale mi sie wydaje,ze nie powinnas byla jej w marcu uchylac swiadczen :) "uchylilam swiadczenia od pazdziernika do konca okresu " - ciekawa jestem jak to zrobilas ? bo skoro uchylilas w marcu, to w decyzji nie moglas napisac,ze uchylasz od pazdziernika, bo uchyla sie na biezaco :) (moglas jedynie w zuasadnieniu decyzji napisac,ze swiadczenia nie przysluguja od pazdziernika., ale tez powinnas juz wtedy wiedziec ze tylko za pazdziernik nie przysluguja, bo w grudniu juz gosc nie uzyskiwal uzysku:))
ODPOWIEDZ