nienależnie pobrane a zmiana organu właściwego - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 26 lut 2020, 12:00

Pani przeprowadziła się do naszej gminy. Ośrodek który do tej pory wypłacał świadczenia przekazał nam dokumenty o wszczęciu postępowania ws. zwrotu nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych w celu kontynuacji wszczętego postępowania. Nie wystawił decyzji o zwrocie tych świadczeń. Chyba to ośrodek który wszczął postępowanie powinien wystawić decyzję o zwrocie i również mi ją przekazać. Wtedy ja potrącałabym te nienależne świadczenia. Wydaje mi się że tamten ośrodek powinien dokończyć postępowanie, wydać decyzję i przekazać do realizacji tj. do ściągnięcia. Jak uważacie ?
gopsianka
Referent
Od: 07 kwie 2014, 13:27
Zajmuję się:

Napisano: 27 lut 2020, 16:40

W rozporządzeniu ministra gospodarki, pracy i polityki społecznej z dnia 20 kwietnia 2004 r.w sprawie trybu przekazywania dokumentacji dotyczącej nienależnie pobranych zasiłków rodzinnych, pielęgnacyjnych i wychowawczych oraz świadczeń rodzinnych

Na podstawie art. 55 ust. 4 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. Nr 228, poz. 2255 oraz z 2004 r. Nr 35, poz. 305 i Nr 64, poz. 593)
w par 6 ust. 2 jest wskazane postępowanie w takich przypadkach, tj . 2. W przypadku gdy osoba, wobec której wszczęte zostało postępowanie lub wydana została decyzja w sprawach o nienależnie pobrane świadczenia rodzinne, zmieniła miejsce zamieszkania, wójt, burmistrz lub prezydent miasta przekazuje dokumentację w sprawach nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych wójtowi, burmistrzowi lub prezydentowi miasta właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania tej osoby.

Gdy Organ otrzymał dokumentację sprawy, z której wynika, że zostało jedynie wszczęte postępowanie w sprawie nienależnych świadczeń, ale nie została wydana decyzja to w takim przypadku organ przejmujący powinien rozpatrzyć sprawę na podstawie otrzymanej dokumentacji i w przypadku stwierdzenia, iż faktycznie świadczenia zostały nienależnie pobrane, wydać decyzję stwierdzającą ten fakt i zobowiązać stronę do zwrotu świadczeń. Jeśli osoba zobowiązana do zwrotu jest uprawniona do świadczeń rodzinnych, to świadczenia te należy zająć na poczet świadczeń nienależnie pobranych.
user
Praktykant
Od: 11 sty 2019, 15:08
Zajmuję się: FA/ŚR

Napisano: 04 mar 2020, 14:58

Zgodzę się jeżeli chodzi o 500+, art. 20 ust. 4 mówi jednoznacznie, że dochodzenie świadczeń nienależnie pobranych prowadzi organ właściwy ze względu na nowe miejsce zamieszkania strony. Takiego zapisu nie ma w świadczeniach rodzinnych. W czerwcu 2019 byłam na szkoleniu u Wardacha i to potwiedził.
Milusia92
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 20 kwie 2017, 15:23
Zajmuję się: ŚR/FA/DO

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x